Szuflada grzejna – jak działa to rozwiązanie?

Szuflada grzejna zyskuje coraz więcej zwolenników, szczególnie wśród osób, które często muszą podgrzewać posiłki albo podają je domownikom w różnych godzinach.

Szuflada grzejna – jak działa to rozwiązanie?

Szuflada grzejna montowana jest pod piekarnikiem i służy nie tylko podgrzewaniu naczyń, utrzymywaniu temperatury potraw, ale i rozmrażaniu produktów.

Szuflada grzejna gwarancją właściwej temperatury

Szuflada grzejna to jedno z praktyczniejszych rozwiązań w nowoczesnej kuchni. Przede wszystkim trzeba podkreślić, że w ogóle nie zabiera ona w przestrzeni kuchennej dodatkowego miejsca, ponieważ jest montowana bezpośrednio pod piekarnikiem. Cenią ją sobie przede wszystkim osoby, które gotują posiłki dla domowników, którzy pojawiają się w domu o różnych porach. Dzięki szufladzie grzejnej każdy z nich może liczyć na ciepły posiłek o idealnej temperaturze. Nie trzeba go specjalnie podgrzewać, bowiem szuflada zapewnia cały czas optymalne dla niego ciepło. Ponadto, szuflada sprawdza się jako podgrzewać naczyń. Efekt idealnej temperatury podania potraw, na co zwracają uwagę eksperci z portalu Znamy się od kuchni, często zależy od tego, czy gorące mięso, zapiekanka lub ryba przełożone zostaną do ciepłego naczynia. Gorącego sosu także lepiej nie wlewać do zimnej sosjerki. Zimne naczynia błyskawicznie obniżają temperaturę potraw, odbierając im w ten sposób idealny smak. Nie inaczej jest zresztą z ciepłymi napojami przelanymi do zimnych kubków lub filiżanek.

Więcej niż podgrzewanie

Szuflada grzejna to rozwiązanie, które nie ogranicza się jedynie do podgrzewania naczyń i potraw. W szufladzie można bowiem „gotować”. Zakres temperatury szuflady obejmuje przedział od 40 do 80 stopni Celsjusza, co daje doskonałe warunki do przyrządzania domowe jogurtu, przygotowywania zaczynu na ciasto drożdżowe, rozpuszczania czekolady. Część zadań kulinarnych płyty lub piekarnika może przejąć właśnie szuflada. Utrzymanie stosunkowo niewysokiej temperatury na stałym poziomie przydaje się naprawdę przy przygotowywaniu wielu posiłków. Można zrezygnować z dodatkowych urządzeń. Można też ograniczyć wysiłek gotującego. Nowoczesne szuflady grzejne mają ponadto programy do „zadań specjalnych”, dzięki czemu łatwo można ustawić konkretną temperaturę potrzebną do przygotowania jogurtu.

Przydatny pomocnik w kuchni

Szuflada grzejna idealnie sprawdza się w przypadku konieczności szybkiego rozmrażania potraw lub półproduktów. Ponadto łatwo korzystać z takiej szuflady. Otwieranie typu PushPull umożliwia otwarcie, nawet gdy obie ręce są zajęte. Sterowanie sensorowe ułatwia ustawianie programów dla określonych czynności. Zimny front gwarantuje absolutne bezpieczeństwo. Niektórzy bardziej cenią szufladę grzejną za możliwość podgrzewania potraw, inni za idealne warunki do robienia ciasta drożdżowego, a jeszcze inni za łatwe rozmrażanie. Niezależnie od tego, trzeba przyznać, że rozwiązanie to docenią nie tylko ci, którzy spędzają w kuchni dużo czasu. Zadowoleni będą również ci, którzy regularnie muszą sobie albo innym podgrzewać obiad lub kolację.

artykuł partnera