Najlepiej sprawdzą się oryginalne oraz pełne witamin przekąski z owocami z puszki. Łatwo je przygotować i nie mają tak negatywnego wpływu na naszą wagę, jak tłuste dania czy tzw. zapychacze, czyli na przykład chipsy.
Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń marki Sandra
- 4 duże prostokątne wafle tortowe klasyczne lub czekoladowe
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 50 g śmietany kremówki
- 4 obrane kiwi
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki cynamonu
- 6 świeżych liści mięty
Sposób przygotowania:
- W małym naczyniu podgrzewamy miód i smarujemy nim czekoladowe wafle tortowe, tak aby namiękły.
- Następnie nakładamy na nie serek mascarpone i równomiernie rozmieszczamy pokrojone brzoskwinie i kiwi.
- Całość posypujemy cynamonem i zwijamy wafle w kształt rulonu.
- Następnie zawijamy je ciasno w ściereczkę i studzimy około 20 minut.
- W tym samym czasie do garnka wkładamy czekoladę oraz śmietankę kremówkę, a następnie całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego roztopienia się czekolady.
- Z gotowych rulonów zdejmujemy ściereczki i kroimy je na kilka mniejszych części.
- Gotowe owocowe sushi przekładamy na talerze i dekorujemy miętą oraz kremem czekoladowym.