TACACA (OSTRO – KWAŚNA ZUPA)

tacaca

Ciekawa smakowo zupa z pierożkami, krewetkami na ostro-kwaśno. Prosta w przygotowaniu, wyrazista i smaczna, choć rozgrzewa i rozpala doskonała na każdy dzień.
Składniki:

• 150 gram mielonej wieprzowiny
• 150 gram surowych krewetek tygrysich, oczyszczonych i drobno posiekanych
• młoda cebulka, drobno posiekana
• łyżeczki białego octu ryżowego
• łyżeczki mąki kukurydzianej
• sól morska oraz biały pieprz
• 24 wontony
• 1,5 litra świeżego bulionu drobiowego
• 2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
• kawałek imbiru wielkości kciuka, pokrojony w plasterki
• 2 ząbki czosnku, zgniecione
• 150 gram świeżych grzybów shitake, pokrojonych w plasterki
• 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką stołową zimnej wody
• 6 młodych cebulek, drobno posiekanych
• mały pęczek kolendry, grubo posiekanej
• sok z 2 do 3 limonek
• jasny sos sojowy

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj pierożki. W misce zmieszaj wieprzowinę, krewetki, cebulkę, ocet oraz mąkę kukurydzianą. Przypraw solą i białym pieprzem.

2. Nafaszeruj wontony, posmaruj brzegi pierożków wodą i zawiń, aby je zamknąć. Ułóż je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20 minut do lodówki. W tym czasie wlej bulion, papryczki, imbir, czosnek oraz grzyby do garnka i zagotuj. Zredukuj ogień na bardzo mały i delikatnie gotuj przez 10 do 15 minut.

3. Dodaj pierożki, gdy zupa się znowu zagotuje, gotuj przez 3-4 minuty. Zanim pierożki dojdą, wmieszaj mąkę kukurydzianą i gotuj przez kolejną minutę.

4. Zdejmij z ognia, wmieszaj cebulkę i kolendrę. Dodaj sok z limonek oraz sos sojowy do smaku.