Pasta z buraków i pestek dyni

Pyszna pasta buraczana z pestkami dyni to świetna propozycja, która wzbogaci codzienne menu dorosłych oraz dzieci.

pasta z buraków i pestek dyni
Aromatyczna pasta dodatkiem do kanapek

Pasta z buraków i pestek dyni doskonale komponuje się z pieczywem, plackami,  wytrawnymi goframi, krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gęstych zup. Można ją serwować na zimno i ciepło. Pasta jest prosta w przygotowaniu, można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów a jej walory smakowe z pewnością podbiją podniebienia małych i dużych miłośników dobrego jedzenia oraz fanów zdrowej, bliskiej naturze kuchni.

Betanina czyli…

Buraki swoją intensywną barwę zawdzięczają betaninie. Oprócz funkcji barwnika, ten naturalny kolorant jest świetnym antyutleniaczem – niszczy wolne rodniki, które nie tylko przyspieszają proces starzenia się, ale także uszkadzają struktury DNA, wywołując nowotwory.

Składniki:

  • 300g buraków
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki pestek dyni
  • Majeranek i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pestki dyni uprażyć na patelni do zarumienienia.
  2. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je aż zmiękną.
  3. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu.
  4. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą.
  5. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego.

Smacznego!