
Pasta z buraków i pestek dyni doskonale komponuje się z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gęstych zup. Można ją serwować na zimno i ciepło. Pasta jest prosta w przygotowaniu, można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów a jej walory smakowe z pewnością podbiją podniebienia małych i dużych miłośników dobrego jedzenia oraz fanów zdrowej, bliskiej naturze kuchni.
Betanina czyli…
Buraki swoją intensywną barwę zawdzięczają betaninie. Oprócz funkcji barwnika, ten naturalny kolorant jest świetnym antyutleniaczem – niszczy wolne rodniki, które nie tylko przyspieszają proces starzenia się, ale także uszkadzają struktury DNA, wywołując nowotwory.
Składniki:
- 300g buraków
- 1 mała marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki pestek dyni
- Majeranek i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pestki dyni uprażyć na patelni do zarumienienia.
- Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je aż zmiękną.
- Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu.
- Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą.
- Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego.
Smacznego!