Tatar zwykle kojarzy nam się z wołowym mięsem. Jednakże z łososia jest równie smaczny, delikatny i zdrowy.
Składniki dla 4 osób:
-
1 puszka pomidorów bez skórek Valfrutta 425g
-
200 g łososia świeżego ( filet )
-
100 g wędzonego łososia
-
½ cukinii
-
1 pęczek bazylii
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 pęczek koperku (lub kopru włoskiego)
-
oliwa z oliwek Olitalia
-
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Pokrój pomidory w kostkę, usuń nasiona i włóż do dużej miski. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. Posiekaj świeżego i wędzonego łososia i przełóż do osobnej miski. Dodaj startą cukinię, sos sojowy, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Przełóż tatar do foremek na małe tatry ( aby nadać im odpowiedni kształt na talerzu) Podając udekoruj sosem z pomidorów.