Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną

Pudding Chia to dobry pomysł na deser, jeżeli chcesz zaimponować znajomym. Śliwki kalifornijskie i bita śmietana są idealnym połączeniem. Przekonaj się sama!

Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną

Składniki

Pudding chia:

  • 3 łyżki nasion Chia
  • 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)
  • Mus ze śliwek kalifornijskich:
  • 200g śliwek kalifornijskich
  • sok z dużej cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 8 łyżek wody

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • kawałki śliwek kalifornijskich
  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej w rondelku.
  2. Gorącym mlekiem zalej nasiona Chia,
    całość energicznie wymieszaj.
  3. Odstaw do wystygnięcia, kilka razy
    mieszaj w tym czasie.
  4. W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z
    sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek.
  5. Całość zblenduj na jednolitą masę.
  6. Masa nie powinna być zbyt rzadka.
  7. W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę
    puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich, całość
    udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.