Składniki
Pudding chia:
- 3 łyżki nasion Chia
- 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)
- Mus ze śliwek kalifornijskich:
- 200g śliwek kalifornijskich
- sok z dużej cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 8 łyżek wody
Do dekoracji:
- bita śmietana
- kawałki śliwek kalifornijskich
- listki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzej w rondelku.
- Gorącym mlekiem zalej nasiona Chia,
całość energicznie wymieszaj. - Odstaw do wystygnięcia, kilka razy
mieszaj w tym czasie. - W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z
sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. - Całość zblenduj na jednolitą masę.
- Masa nie powinna być zbyt rzadka.
- W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę
puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich, całość
udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.