Składniki:
- 1 wędzona sieja
- 7 g Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
- 1 cebula szalotka
- 3 buraki (małe)
- 2 gałązki lubczyku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- tymianek
- 1 ogórek świeży
- 100 ml wody
- 100 ml octu
- 100 g cukru
- 10 g kawioru czarnego
- 200 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Wędzoną sieję obierz, aby uzyskać samo mięso. Dodaj drobno pokrojoną szalotkę, posiekane jajko, posiekane zioła oraz trochę oliwy. Dokładnie wymieszaj i dopraw.
2. Buraki umyj, posyp szczyptą cukru oraz Przyprawą szlachetną do wieprzowiny. Zalej je pozostałą oliwą i octem balsamicznym tak, aby buraki pływały w płynie. Piecz w temperaturze 150 stopni przez 2 godziny. Wyjmij buraki, wystudź, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
3. Zagotuj wodę z octem i pozostałym cukrem. Odstaw płyn do wystudzenia. Ogórka pokrój w cienkie plasterki i zamarynuj w przygotowanym słodko-kwaśnym roztworze przez 1 godzinę.
4. Na talerzu układaj na przemian plasterki ogórka i buraka. Na wierzchu połóż tatar, udekoruj kawiorem i ziołami.