Tofu z cukinią
Składniki:
- 300 g tofu
- 2 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- 0,5 cukinii
- cebula czerwona
- papryka czerwona
- papryka zielona
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki przyprawy „Pięć Smaków”
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos: do miski wlej wodę, sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków oraz przyprawę Knorr dla nadania aromatu. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
- Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.
- Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.
- Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.
- Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.