Meksykańskie chili con carne

Zwróćcie uwagę na przepisy kuchni meksykańskiej. Kuszące tacos oraz burritos brzmią bardzo zachęcająco, ale nic nie jest w stanie konkurować z jednogarnkowym meksykańskim chili con carne.

Meksykańskie chili con carne

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 150 g chipsów tortilla
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Lasagne Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek, cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj. Paprykę i selera pokrój w kostkę.
  2. W garnku na gorącej oliwie z oliwek zeszklij chili, cebulę oraz czosnek. Następnie wrzuć kawałki selera i papryki. Całość smaż około 3 minuty. Po tym czasie odłóż na bok warzywa i usmaż w tym samym naczyniu mięso. Jeśli będzie zbyt suche, podsmaż je razem z warzywami.
  3. Pomidory z puszki przepłucz wodą i dodaj je do dania wraz z kukurydzą i fasolą. Wsyp opakowanie Naturalnie smaczne Lasagne Knorr oraz łyżkę kminu rzymskiego. Wszystko gotuj przez 15 minut, do momentu połączenia się składników.
  4. Meksykańskie chili con carne serwuj w głębokim talerzu albo misce wraz z jogurtem i chipsami. Na koniec oprósz potrawę kolendrą.