Składniki na 2 porcje:
- gotowy spód tortowy ciemny
- serek mascarpone – 150 g
- śmietanka 36% – 150 g
- cukier puder – 40 g
- cynamon – 2 łyżeczki
- wanilia – ½ laski
- orzechy włoskie – 50 g
- ozdobne słoiczki – 2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Orzechy podprażyć chwilę na suchej patelni, ostudzić i pokruszyć
- Gotowe spody tortowe ciemne pokruszyć i wymieszać w misce z orzechami
- Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników
- Cukier puder wymieszać z cynamonem i drobno posiekaną laską wanilii
- Dodać pod koniec ubijania do śmietanki z serkiem mascarpone
- W słoiczki układać na zmianę, warstwowo pokruszone spody tortowe z orzechami i krem cynamonowy
- Podawać schłodzone. Ozdobić na wierzchu kilkoma dodatkowymi, pokruszonymi orzechami.
Smacznego!