Torcik w słoiczku z kremem cynamonowym i orzechami

Szybki torcik w słoiczku z kremem cynamonowym i orzechami - na jesienną chandrę.

Torcik w słoiczku z kremem cynamonowym i orzechami

Składniki na 2 porcje:

  • gotowy spód tortowy ciemny
  • serek mascarpone – 150 g
  • śmietanka 36% – 150 g
  • cukier puder – 40 g
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • wanilia – ½ laski
  • orzechy włoskie – 50 g
  • ozdobne słoiczki – 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy podprażyć chwilę na suchej patelni, ostudzić i pokruszyć
  2. Gotowe spody tortowe ciemne pokruszyć i wymieszać w misce z orzechami
  3. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników
  4. Cukier puder wymieszać z cynamonem i drobno posiekaną laską wanilii
  5. Dodać pod koniec ubijania do śmietanki z serkiem mascarpone
  6. W słoiczki układać na zmianę, warstwowo pokruszone spody tortowe z orzechami i krem cynamonowy
  7. Podawać schłodzone. Ozdobić na wierzchu kilkoma dodatkowymi, pokruszonymi orzechami.

Smacznego!