Tradycyjne pączki z polewą

Z czekoladą, różą, budyniem czy dżemem, uwielbiamy pączki, ale liczymy kalorie i nie zawsze możemy sobie na nie pozwolić.

paczki z polewa

Jest jednak taki jeden dzień w roku, kiedy nawet powinniśmy smakować je do woli. Smak samodzielnie przygotowanych, jeszcze ciepłych pączków będzie niezapomniany. A wy jakie nadzienie wybierzecie? Smacznego!

Składniki:

  • 250ml mleka
  • 40g drożdży150g
  • Cukier biały Diamant
  • 8 żółtek
  • 30ml wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80g masła miękkiego
  • dżem do nadziewaniaolej do głębokiego smażenia

Składniki na polewę:

  • 200g Cukru do polew
  • 20ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem białym , dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło.
  3. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok 2 cm), krążkiem o średnicy ok 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz pozostając w środku surowe.
  5. Smażyć na rumiano z obu stron.
  6. Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier do polew utrzeć z wodą.
  7. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.

Sposób na idealną polewę!

  • 250 g
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80g masła miękkiego
  • dżem do nadziewania

olej do głębokiego smażenia

na polewę:

  • 200g Cukru do polew
  • 20ml wody
  • Cukru do polew połącz z 25 ml zimnej wody, a łatwo i szybko przygotujesz lukier na miarę szefa kuchni!