Jest jednak taki jeden dzień w roku, kiedy nawet powinniśmy smakować je do woli. Smak samodzielnie przygotowanych, jeszcze ciepłych pączków będzie niezapomniany. A wy jakie nadzienie wybierzecie? Smacznego!
Składniki:
- 250ml mleka
- 40g drożdży150g
- Cukier biały Diamant
- 8 żółtek
- 30ml wódki
- 1/2 łyżeczki soli
- 80g masła miękkiego
- dżem do nadziewaniaolej do głębokiego smażenia
Składniki na polewę:
- 200g Cukru do polew
- 20ml wody
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić.
- Żółtka utrzeć z cukrem białym , dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło.
- Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok 2 cm), krążkiem o średnicy ok 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz pozostając w środku surowe.
- Smażyć na rumiano z obu stron.
- Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier do polew utrzeć z wodą.
- Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.
Sposób na idealną polewę!
- 250 g
- 1/2 łyżeczki soli
- 80g masła miękkiego
- dżem do nadziewania
olej do głębokiego smażenia
na polewę:
- 200g Cukru do polew
- 20ml wody
- Cukru do polew połącz z 25 ml zimnej wody, a łatwo i szybko przygotujesz lukier na miarę szefa kuchni!