Pamiętajmy, że jedzenie drugiego śniadania utrwala nawyk regularnego odżywiania się i zapobiega uczuciu głodu i objadania się w ciągu dnia.
Zobaczcie pomysły na drugie śniadanie z kanapkami, które proponuje Martyna Hnatyszyn, psycholog i psychodietetyk, ekspertka kampanii edukacyjno–informacyjnej „Jem Drugie Śniadanie”. Uczniom w kółko powtarzam zasadę „Do szkoły po śniadaniu” i ze śniadaniem”. Spożywanie drugiego śniadania oraz regularność posiłków zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, któremu nie serwujemy huśtawek w postaci głodówek lub stanów przejedzenia. Dzięki stałym odstępom między posiłkami pozwalamy harmonijnie działać naszemu organizmowi. A on odwdzięczy się nam smukłą sylwetką i ogólnym dobrym samopoczuciem – zapewnia ekspertka.
Poniżej trzy propozycje na kanapki idealne na jesienne drugie śniadanie.
Jesienna kanapka z miodem i selerem
Składniki:
- chleb razowy,
- margaryna Śniadaniowa,
- roszponka,
- pieczony seler z miodem,
- żółty ser
Sposób przygotowania:
- Seler (korzeń) umyć, obrać, natrzeć cały miodem, doprawić solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika (165°C) aż zmięknie – około 20 min.
- Ostudzony pokroić w plasterki i układać na kanapce z dodatkiem margaryny Śniadaniowej, roszponki, pomidora i żółtego sera.
Jesienna kanapka z suszonymi pomidorami
Składniki:
- chleb pełnoziarnisty,
- szpinak,
- margaryna Śniadaniowa,
- grillowane warzywa w paskach (bakłażan, cukinia),
- suszone pomidory,
- serek śmietankowy
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokroić w plastry, lekko posolić i na kilka minut odstawić.
- Następnie papierowym ręcznikiem odsączyć nadmiar wody.
- Delikatnie skropić oliwą. Cukinię pokroić w plastry, również skropić oliwą – obydwa grillować – kilka minut do zarumienienia i miękkości.
- Po wystudzeniu, cukinię i bakłażana pokroić w mniejsze paski, tak samo pokroić suszone pomidory.
- Układać na kanapce posmarowanej margaryną Śniadaniową i naturalnym serkiem śmietankowym ze świeżymi liśćmi szpinaku.
Jesienna kanapka z pieczonym burakiem
Składniki:
- pieczywo pełnoziarniste,
- margaryna Śniadaniowa,
- rukola,
- cienkie plasterki upieczonego buraka,
- kozi ser w plastrach,
- musztarda francuska
Przepis:
- Aby upiec buraki należy je dokładnie umyć, nie obierać ze skóry, zawinąć każdego buraka w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 2 h do miękkości.
- Po ok. 1,5 h pieczenia sprawdzić stan ich miękkości, wbijając czubek ostrego noża przez folię.
- Pieczone buraki mają głębszy smak niż gotowane i są od nich zdrowsze – podczas pieczenia tracą mniej składników odżywczych.
- Upieczonego buraka, po wystudzeniu obieramy ze skóry.
- Kroimy w cienkie plasterki. Układamy na kanapce w towarzystwie rukoli, sera o wyrazistym smaku oraz z niewielką ilością musztardy francuskiej.