Trzy propozycje na kanapki idealne na jesienne drugie śniadanie

Jesień to sezon obfitujący w dojrzałe owoce i warzywa. Uwzględniając w diecie świeże składniki, dostarczamy naszemu organizmowi najwięcej witamin. Dlatego dobrym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły i pracy są kanapki z warzywami, które mają najwięcej wartości odżywczych i są dostępne o tej porze roku.

Pamiętajmy, że jedzenie drugiego śniadania utrwala nawyk regularnego odżywiania się i zapobiega uczuciu głodu i objadania się w ciągu dnia.
Zobaczcie pomysły na drugie śniadanie z kanapkami, które proponuje Martyna Hnatyszyn, psycholog i psychodietetyk, ekspertka kampanii edukacyjno–informacyjnej „Jem Drugie Śniadanie”. Uczniom w kółko powtarzam zasadę „Do szkoły po śniadaniu” i ze śniadaniem”. Spożywanie drugiego śniadania oraz regularność posiłków zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, któremu nie serwujemy huśtawek w postaci głodówek lub stanów przejedzenia. Dzięki stałym odstępom między posiłkami pozwalamy harmonijnie działać naszemu organizmowi. A on odwdzięczy się nam smukłą sylwetką i ogólnym dobrym samopoczuciem – zapewnia ekspertka.
Poniżej trzy propozycje na kanapki idealne na jesienne drugie śniadanie.

Jesienna kanapka z miodem i selerem

Składniki:

  • chleb razowy,
  • margaryna Śniadaniowa,
  • roszponka,
  • pieczony seler z miodem,
  • żółty ser

Sposób przygotowania:

  1. Seler (korzeń) umyć, obrać, natrzeć cały miodem, doprawić solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika (165°C) aż zmięknie – około 20 min.
  2. Ostudzony pokroić w plasterki i układać na kanapce z dodatkiem margaryny Śniadaniowej, roszponki, pomidora i żółtego sera.

 

jesienna kanapka z seleremJesienna kanapka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • chleb pełnoziarnisty,
  • szpinak,
  • margaryna Śniadaniowa,
  • grillowane warzywa w paskach (bakłażan, cukinia),
  • suszone pomidory,
  • serek śmietankowy

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokroić w plastry, lekko posolić i na kilka minut odstawić.
  2. Następnie papierowym ręcznikiem odsączyć nadmiar wody.
  3. Delikatnie skropić oliwą. Cukinię pokroić w plastry, również skropić oliwą – obydwa grillować – kilka minut do zarumienienia i miękkości.
  4. Po wystudzeniu, cukinię i bakłażana pokroić w mniejsze paski, tak samo pokroić suszone pomidory.
  5. Układać na kanapce posmarowanej margaryną Śniadaniową i naturalnym serkiem śmietankowym ze świeżymi liśćmi szpinaku.

jesienna kanapka z grilowanymi warzywami

Jesienna kanapka z pieczonym burakiem

Składniki:

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • margaryna Śniadaniowa,
  • rukola,
  • cienkie plasterki upieczonego buraka,
  • kozi ser w plastrach,
  • musztarda francuska

Przepis:

  1. Aby upiec buraki należy je dokładnie umyć, nie obierać ze skóry, zawinąć każdego buraka w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 2 h do miękkości.
  2. Po ok. 1,5 h pieczenia sprawdzić stan ich miękkości, wbijając czubek ostrego noża przez folię.
  3. Pieczone buraki mają głębszy smak niż gotowane i są od nich zdrowsze – podczas pieczenia tracą mniej składników odżywczych.
  4. Upieczonego buraka, po wystudzeniu obieramy ze skóry.
  5. Kroimy w cienkie plasterki. Układamy na kanapce w towarzystwie rukoli, sera o wyrazistym smaku oraz z niewielką ilością musztardy francuskiej.

jesienna kanapka z burakiem