Smakowite przepisy z kawą w roli głównej

Kawa to nie tylko energetyczny przysmak, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie poranka. Bardzo często wykorzystuje się ją w gastronomii, do przyrządzania potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Tiramisu w szklance

Poniżej kilka przepisów kulinarnych z kawą w roli głównej.

Tiramisu

Tiramisu to klasyczny włoski deser, którego nazwa oznacza „unieś mnie, popraw mój nastrój”. Istnieje kilkadziesiąt różnych wersji tego przysmaku, lecz przyjmuje się, że do przygotowania tradycyjnej jego postaci potrzebować będzie podłużnych biszkoptów, kawy espresso, serka mascarpone, jajek, likieru Amaretoo, cukru oraz kakao. Tiramisu miewa różne rozmiary i kształty; najczęściej do czynienia mamy jednak z prostokątnym ciastem.

Składniki na tiramisu to:

  • 750 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów,
  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno),
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
  • 50 ml likieru Amaretto,
  • 1 szklanka mocnego, wystudzonego espresso,
  • Kakao do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Żółta i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy przy pomocy końcówek do ubijania piany z białek do momentu uzyskania jasnej, jednolitej, kremowej masy. Stopniowo dodajemy serek mascarpone i ucieramy do całkowitej połączenia się składników. Wlewamy kieliszek likieru, miksujemy.

W drugim naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową w trzech turach.

Biszkopty wykładamy na blachę, do formy lub pucharków i wylewamy na nie kawę, tak, by nią nasiąkły. Kładziemy na nie połowę masy pamiętając, by przerw nie wypełniać okruszkami – ważne jest, by znajdował się tam ser. Umieszczamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy je kawą, kładziemy drugą warstwę sera, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem deser posypujemy kakao i kroimy na kawałki.

Polędwiczki z bakaliami w sosie kawowym

Polędwiczki z bakaliami w sosie kawowym

Oryginalnym przepisem na bazie kawy są polędwiczki z bakaliami w sosie na bazie tego kofeinowego napoju.

Niezbędne składniki to:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • 12 suszonych daktyli,
  • 3 cm gałązki rozmarynu,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4 łyżki brandy,
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 pęczek szparagów,
  • ½ szklanki kaszy jaglanej.

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę opłukujemy, osuszamy, odcinamy nożem błonę, kroimy na około ½ centymetrowe plasterki, nacieramy solą i pieprzem, odkładamy na 15 minut. W misce mieszamy sok z limonki, miód, brandy oraz kawę; odstawiamy.

Gotujemy kaszę jaglaną – opłukujemy ją kilkukrotnie zmieniając wodę, zalewamy 1 ½ szklanki wody lub buliony, gotujemy pod przykryciem przez około 13 minut, zostawiamy na około 2 minuty, mieszamy widelcem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Myjemy szparagi, odłamujemy zdrewniałe, jasne końce, gotujemy na parze przez około 5 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy z miodem, roztopiony masłem oraz sokiem z limonki.

Rozgrzewamy dużą patelnię, smarujemy ją 1 łyżką masła i układamy na płasko plasterki polędwiczki. Dodajemy pokrojone daktyle i smażymy przez około 2 minuty, aż lekko się zrumienią. Przekładamy polędwiczki na drugą stronę, dodajemy rozmaryn i smażymy przez następne 2 minuty. Wlewamy sos i zagotowujemy. Gotujemy przez około minutę, aż sos nieco się zredukuje. Odstawiamy z ognia, dodajemy 2 łyżki masła i rozpuszczamy.

Polędwiczki serwujemy ze szparagami i kaszą jaglaną lub ziemniakami i fasolką szparagową.

Mrożona kawa z lodami

Mrożona kawa z lodami

Zamiast tradycyjnego cappuccino czy latte macchiatto przygotować możemy mrożoną kawę z dodatkiem lodów, która doskonale sprawdzi się w szczególności w upalne dni.

Do jej przyrządzenia potrzebować będziemy:

  • 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej,
  • 2 dużych łyżek lodów waniliowych lub śmietankowych,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

Kawę i cukier rozpuszczamy w 100 mililitrach wrzątku. Gdy lekko przestygnie, wlewamy ją o miksera i dodajemy mleko oraz lody. Miksujemy do momentu, aż napój sam spieni się u góry. Jako że lody same w sobie są bardzo słodkie nie ma tu konieczności dodawania dużej ilości cukru. Gotowy napój przelewamy do wysokich, przezroczystych szklanek.

Kawa ponad wszystko!

Jeżeli zależy nam na najwyższej jakości kawie, którą przyrządzimy w kilka chwil, dobrym pomysłem będzie rozważenie zakupu ciśnieniowego ekspresu Krups. Na uwagę zasługuje tutaj szereg zaawansowanych funkcji, unikalny mechanizm otwierania i designerski wygląd, dzięki czemu urządzenie to stanie się także ozdobą naszej kuchni. Z pełnym asortymentem ekspresów Krups można się zapoznać pod adresem: https://www.dolce-gusto.pl/machines.

 

Artykuł sponsorowany