Warzywa zapiekane w piekarniku

Białe, zielone, a może fioletowe? Szparagowe żniwa trwają najlepsze. Choć smakiem apetycznych pęczków cieszymy się nieco ponad 2 miesiące, to warto na nie czekać, ponieważ lista ich zalet jest bardzo długa.

Eleganckie szparagi goszczą na naszych stołach stosunkowo krótko, bo od początku maja do połowy lipca. Uchodzą za wykwintne warzywa przez co nieczęsto je spożywamy. To jednak wielki błąd, ponieważ są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkową zaletą jest ich niepowtarzalny smak, dlatego nie potrzebują specjalnej oprawy, aby zabłysnąć na talerzu. Pomysłem na smaczny obiad ze szparagami w roli głównej są warzywa zapiekane w piekarniku. Sprawdź nasz przepis!

Składniki na warzywa zapiekane:

  • Szparagi
  • Kiełbaski bekonowo-serowe #JBB
  • Oliwa
  • Cukinia
  • Ser typu lazur
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Kiełbasę pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki, cukinię w talarki. Dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem.
  3. Wszystko zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku. Ułóż produkty na talerzu i udekoruj kawałkami sera typu lazur.