Mini tartaletki z aksamitnym musem czekoladowym z avocado

Z początkiem grudnia zaczynamy już myśleć o świętach i Sylwestrze – jakie menu zaserwować zaproszonym gościom? Z pewnością nietuzinkową opcją na świąteczny czy sylwestrowy deser będą mini tartaletki z musem czekoladowym i awokado. Połączenie aromatycznego, kruchego ciasta z wyrazistą nutą czekolady i egzotycznego owocu z pewnością zaskoczy niejednego gościa.

Mini tartaletki z musem z awokado
Mini tartaletki z musem z awokado

Składniki:

• 2 małe, dojrzałe awokado
• dwie czubate łyżki kakao
• 1 banan
• 2 łyżki miodu
• pół tabliczki gorzkiej czekolady
• 12 Babeczek mini do nadzień słodkich (np. od Dan Cake)

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
  2. Dodajemy obranego ze skórki banana pokrojonego na kawałki, kakao i miód.
  3. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.
  4. Gotową masę przekładamy do mini babeczek dan cake.
  5. Gorzką czekoladę strugamy obieraczką do warzyw i obsypujemy każdą nadzianą musem babeczkę.
  6. Gdyby masa wydała się zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.

Smacznego!