Warzywna tarta

Zastanawiacie się nad trochę konkretniejszym posiłkiem? Wypróbujcie przepis na warzywną tartę. Sześć porcji będzie gotowych w zaledwie pół godziny. Powrót do szkoły może być naprawdę pyszny!

Warzywna tarta

Warzywa powinny pojawiać się w jadłospisie w możliwie jak największej ilości. W teorii sprawa jest prosta, ale jak wygląda praktyka? Na co dzień może brakować czasu na przyrządzenie pomysłowych dań, które zachęcą do jedzenia warzyw największych uparciuchów. Nie trzeba ograniczać się do przemycania plasterków pomidora i ogórka w zwyczajnych kanapkach. Warzywna tarta to szybki i pyszny sposób na posiłek.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

  • 3 sztuki ciasta francuskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 kulki białej mozzarelli
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Formę posmaruj oliwą z oliwek i rozłóż na niej ciasto francuskie.
  2. W cieście zrób gdzieniegdzie kilka dziurek widelcem. Pokrój warzywa i usmaż je oraz dopraw pieprzem.
  3. Warzywa odstaw do ostygnięcia. Następnie rozłóż je na cieście francuskim.
  4. Mozzarellę wymieszaj ze śmietaną oraz zawartością opakowania Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr. Dodaj odrobinę pieprzu.
  5. Warzywa na cieście francuskim polej przygotowanym sosem.
  6. Całość piecz przez około 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.