Przepis na warzywno-mięsny gulasz z makaronem

Gulasz jest węgierskim daniem narodowym, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. W Polsce także można znaleźć wielu fanów tego dania. Sprawdź przepis na nietypową wersję gulaszu z makaronem.

warzywno-mięsny gulasz
warzywno-mięsny gulasz – propozycja podania

Warzywno-mięsny gulasz w połączeniu z makaronem o kształcie ozdobnego kolanka jest smacznym i estetycznie wyglądającym pomysłem na obiad w gronie najbliższych. Przygotowując go, możesz być pewna, że posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Do spróbowania zachęci je również nietypowy kształt makaroników.

Warzywno-mięsny gulasz z makaronem

Składniki:

  •  250 gramów Międzybrodzkiego Makaronu pierożek
  •  500 gramów łopatki wieprzowej
  •  2 średnie cebule
  •  1 średnia marchewka
  •  1 mała pietruszka
  •  1/4 małego selera
  •  1/8 małej kapusty
  •  Sól i pieprz do smaku
  •  2 liście laurowe
  •  6-8 sztuk ziela angielskiego
  •  3 łyżki oleju
  •  2 łyżki mąki
  •  1 litr wody

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  2. Następnie dodaj mąkę, wymieszaj i zalej wodą. Dodaj też przyprawy i dorzuć liść laurowy.
  3. Mięso duś na wolnym ogniu do miękkości.
  4. W połowie duszenia dodaj pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
  5. Ugotuj makaron, a potem zahartujemy go w zimnej wodzie i odcedź.
  6. Na talerz wyłóż makaron i polej go gulaszem.

Gulasz jest tradycyjnym, węgierskim daniem, ale do takich należą również:

  • Gulyásleves (bogracz) – zupa gulaszowa (nie mylić z potrawą znaną jako „gulasz węgierski” – pörkölt)
  • Pörkölt – typowy mięsno-warzywny gulasz węgierski
  • Halászlé (halleves) – zupa rybna; narodowa potrawa; gotowana zwykle w kociołku, podawana z chlebem.
  • Lángos – langosz, drożdżowy placek ziemniaczany smażony na oleju; popularna węgierska przekąska
  • Lecsó – leczo, rodzaj tłustego warzywnego ragoût
  • Tokány – tokań, rodzaj mięsno-warzywnego ragoût
  • Borjúpaprikás – paprykarz cielęcy, podawany często z kluskami
  • Rántott sajt – ser smażony
  • Gesztenye puree – purée z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną
  • Gombapörkölt – gulasz grzybowy
  • Hortobágyi palacsinta – naleśniki z gulaszowym farszem, polewane sosem śmietanowym
  • Kolozsvári káposzta – kapusta po koloszwarsku
  • Tejfölös raczponty – karp zapiekany z przyprawami
  • Túrós taska – słodka bułeczka nadziewana twarogiem
  • Újházi-tyúkleves – jarzynowy rosół z kury à la Újházi według przepisu Gundela