Warzywno-mięsny gulasz w połączeniu z makaronem o kształcie ozdobnego kolanka jest smacznym i estetycznie wyglądającym pomysłem na obiad w gronie najbliższych. Przygotowując go, możesz być pewna, że posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Do spróbowania zachęci je również nietypowy kształt makaroników.
Warzywno-mięsny gulasz z makaronem
Składniki:
- 250 gramów Międzybrodzkiego Makaronu pierożek
- 500 gramów łopatki wieprzowej
- 2 średnie cebule
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1/4 małego selera
- 1/8 małej kapusty
- Sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 6-8 sztuk ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
- Mięso i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
- Następnie dodaj mąkę, wymieszaj i zalej wodą. Dodaj też przyprawy i dorzuć liść laurowy.
- Mięso duś na wolnym ogniu do miękkości.
- W połowie duszenia dodaj pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
- Ugotuj makaron, a potem zahartujemy go w zimnej wodzie i odcedź.
- Na talerz wyłóż makaron i polej go gulaszem.
Gulasz jest tradycyjnym, węgierskim daniem, ale do takich należą również:
- Gulyásleves (bogracz) – zupa gulaszowa (nie mylić z potrawą znaną jako „gulasz węgierski” – pörkölt)
- Pörkölt – typowy mięsno-warzywny gulasz węgierski
- Halászlé (halleves) – zupa rybna; narodowa potrawa; gotowana zwykle w kociołku, podawana z chlebem.
- Lángos – langosz, drożdżowy placek ziemniaczany smażony na oleju; popularna węgierska przekąska
- Lecsó – leczo, rodzaj tłustego warzywnego ragoût
- Tokány – tokań, rodzaj mięsno-warzywnego ragoût
- Borjúpaprikás – paprykarz cielęcy, podawany często z kluskami
- Rántott sajt – ser smażony
- Gesztenye puree – purée z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną
- Gombapörkölt – gulasz grzybowy
- Hortobágyi palacsinta – naleśniki z gulaszowym farszem, polewane sosem śmietanowym
- Kolozsvári káposzta – kapusta po koloszwarsku
- Tejfölös raczponty – karp zapiekany z przyprawami
- Túrós taska – słodka bułeczka nadziewana twarogiem
- Újházi-tyúkleves – jarzynowy rosół z kury à la Újházi według przepisu Gundela