Wystarczy kilka najprostszych składników oraz kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!
Składniki:
- 150 g buraków
- 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny i majeranek do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 8 plasterków sera
- 4 bułki do burgerów
- 2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku.
- Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać.
- Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
- Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat.
- Przykryć drugą połówką bułki.
- Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.