Drobna dużo może – czyli sałatka z roszponką

Roszponka ma drobne liście i lekko orzechowy posmak. Im drobniejsze liście, tym będzie bardziej aromatyczna. Ten rodzaj sałaty pasuje do przepisów rodem z gorącego Południa – na przykład do włoskiej sałatki z cukinią. Do jej przyrządzenia potrzebny będzie filet z łososia, czerwona papryka, garść roszponki i małe kuleczki sera mozzarella. „Zamiast ryby możemy użyć piersi z kurczaka” – podpowiada szef kuchni Knorr:.

Drobna dużo może - czyli sałatka z roszponką
Drobna dużo może – czyli sałatka z roszponką

Włoska sałatka z cukinią

Składniki:

  • cukinia
  • Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr
  • 250 g filetu z łososia
  • 3 garście roszponki
  • 2 łyżki oliwek zielonych
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • 12 mini kulek mozzarelli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj sos dla nadania aromatu – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 4 minuty.
3. Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.
4. W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.
5. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Smacznego!