Włoska sałatka z cukinią
Składniki:
- cukinia
- Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr
- 250 g filetu z łososia
- 3 garście roszponki
- 2 łyżki oliwek zielonych
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- 12 mini kulek mozzarelli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 80 ml oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos dla nadania aromatu – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 4 minuty.
3. Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.
4. W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.
5. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
Smacznego!