Oto propozycje przepisów na wege fast foody:
Domowa pizza z TABASCO®
Składniki:
Ciasto baza:
0,5 kg dobrej mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy baza:
250 g pomidorów pelati
kilka ząbków czosnku
świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka TABASCO® Sauce
cukier
świeżo mielony pieprz
sól
3 łyżki oliwy
Farsz:
kilkanaście pomidorków koktajlowych
duża garść świeżego szpinaku
kilka plasterków dobrej szynki
1 kulka mozzarelli
4 jajka
1-2 ząbki czosnku
masło
kawałek parmezanu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Ciasto baza:
Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce – do czasu, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy baza:
Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku, nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami TABASCO®.
Farsz:
Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200°C
przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. Jeść obłędnie gorącą, prosto z pieca, uważając jednocześnie by się nie poparzyć!
Wegański burger
Składniki:
4 łyżki stołowe wegetariańskiej oliwy
1 drobno pokrojona cebula
400g puszka fasoli Borlotti, opłukanej i osuszonej
1 łyżka stołowa sosu sojowego Kikkoman
pęczek kolendry, posiekanej
50g bułki tartej
3 łyżki stołowe mąki przennej
|1 jajko
3-4 łyżki stołowe kminku rzymskiego
Pomidorowa salsa:
4 świeże, dojrzałe pomidory, posiekane
½ czerwonej cebuli, cienkie plastry
strumień sosu sojowego Kikkoman
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
szczypta cukru
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
Serwować z:
4 burger bułki, 4 plastry sera Cheddar
Sposób przygotowania
Wlać łyżkę oleju na rozgrzaną patelnię i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Zdjąć z ognia i dodać do miski z fasolą.
Przy pomocy maszynki do ziemniaków rozetrzyj fasolę na pastę, a następnie dobrze wymieszaj z sosem sojowym Kikkoman, wraz z kolendrą i tartą bułką. Uzyskana pasta powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt mokra, dodaj odrobinę tartej bułki.
Przy pomocy wilgotnych dłoni, uformuj z uzyskanej pasty 4 mini burgerowe płaskie kulki, ala paszteciki o grubości ok. 2 cm. Każdą z nich obtocz w mące i strząśnij jej nadmiar. Następnie zanurz w ubitym jajku i obtocz w kminku.
Podgrzej pozostały olej na patelni i smaż hamburgery, po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Aby zrobić sos pomidorowy, wymieszaj pomidory, czerwoną cebulę, sos sojowy Kikkoman, olej i cukier w misce.
Dobrze wymieszaj i pozostaw na czas smażenia burgerów, aby smaki przeniknęły między sobą.
Podawać na ciepło z serem Chedar.
Smacznego!