Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

Jak przygotować się na nadchodzące, coraz chłodniejsze dni? Sycące i rozgrzewające dania jesienią sprawdzą się idealnie! Polecamy pożywny Gulasz rybny z chrustem z aromatycznej Szynki Dojrzewającej.

Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej
Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

Składniki:

  • Szynka Dojrzewająca (4 cienkie plasterki na porcję zupy)
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler ½ średniej szt.
  • cebula 2 szt.
  • olej rzepakowy 50ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • woda ok. ½ l
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 4 -5 ziarenek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • śmietanka słodka 18% 150ml
  • śmietana kwaśna 18% 150ml
  • filety rybne mix (dorsz, flądra, sieja, łosoś itp.) 1kg
  • por ½ małej sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, pietruszkę i seler – obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju.
  3. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać.
  4. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.
  5. Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.
  6. Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez 2 -3 minuty.
  7. Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki. Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki.
  8. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako posiłek na drugie danie z dowolnym dodatkiem.

Smacznego!