Wielkanoc w odświeżonym stylu – nowy sposób na świąteczne dania

Wielkanoc to święta bardzo tradycyjne: rodzinne święcenie koszyczka, wspólne śniadanie, na którym królują jajka, a potem świąteczny obiad z żurkiem i dodatkiem białej kiełbasy. Ze słodkości zabraknąć nie powinno też mazurka, babki czy paschy. A może by tak w tym roku odświeżyć tradycyjne przepisy i zaserwować świąteczne must have w nowej formie?

Mini serniczki

Mini serniczki do koszyczka

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 50 g masła ekstra Łaciate
  • 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
  • 50 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36 %
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g
  • 100 g białego cukru
  • 2 średnie jajka
  • kolorowe jajeczka czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Herbatniki kruszymy lub drobno mielimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i zagniatamy z herbatnikami.
  2. Następnie przekładamy ciasto do formy na muffinki i ugniatamy za pomocą łyżeczki oraz wyrównujemy powierzchnię.
  3. Do miski przekładamy ser twarogowy z dodatkiem budyniu (proszek), cukier i wbijamy 2 jajka. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.
  4. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, a następnie mieszamy (już bez miksowania) z masą serową.
  5. Masę serową przekładamy na przygotowane wcześniej spody z herbatników i wyrównujemy wierzch.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 165 °C (bez termoobiegu) a na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą.
  7. Dzięki unoszącej się podczas pieczenia parze wodnej serniczki nie opadną i będą bardziej wilgotne.
  8. Serniczki wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyjmujemy serniczków, póki piekarnik nie ostygnie.
  9. Zimne serniczki wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować np. kolorowymi jajeczkami lub innymi Wielkanocnymi ozdobami.

Białe kiełbaski zapiekane w cieście

Składniki:

  • 190 ml mleka Łaciate 3,2% UHT
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 małe białe surowe kiełbaski
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy

 

Kiełbaski w cieście

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 240⁰C. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać).
  2. Kiełbaski smażymy lub grillujemy. W misce mieszamy mleko z mąką i jajkami. Solimy i pieprzymy. Z gałązek tymianku zdejmujemy listki.
  3. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i ostrożnie wlewamy masę (uważamy na pryskający olej).
  4. Następnie na górze układamy kiełbaski. Całość posypujemy listkami tymianku i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia.
  5. W międzyczasie nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.