Mini serniczki do koszyczka
Składniki:
- 250 g herbatników
- 50 g masła ekstra Łaciate
- 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
- 50 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36 %
- 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g
- 100 g białego cukru
- 2 średnie jajka
- kolorowe jajeczka czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania
- Herbatniki kruszymy lub drobno mielimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i zagniatamy z herbatnikami.
- Następnie przekładamy ciasto do formy na muffinki i ugniatamy za pomocą łyżeczki oraz wyrównujemy powierzchnię.
- Do miski przekładamy ser twarogowy z dodatkiem budyniu (proszek), cukier i wbijamy 2 jajka. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, a następnie mieszamy (już bez miksowania) z masą serową.
- Masę serową przekładamy na przygotowane wcześniej spody z herbatników i wyrównujemy wierzch.
- Rozgrzewamy piekarnik do 165 °C (bez termoobiegu) a na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą.
- Dzięki unoszącej się podczas pieczenia parze wodnej serniczki nie opadną i będą bardziej wilgotne.
- Serniczki wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyjmujemy serniczków, póki piekarnik nie ostygnie.
- Zimne serniczki wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować np. kolorowymi jajeczkami lub innymi Wielkanocnymi ozdobami.
Białe kiełbaski zapiekane w cieście
Składniki:
- 190 ml mleka Łaciate 3,2% UHT
- 80 g mąki pszennej
- 4 małe białe surowe kiełbaski
- 4 gałązki tymianku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do 240⁰C. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać).
- Kiełbaski smażymy lub grillujemy. W misce mieszamy mleko z mąką i jajkami. Solimy i pieprzymy. Z gałązek tymianku zdejmujemy listki.
- Wyjmujemy naczynie żaroodporne i ostrożnie wlewamy masę (uważamy na pryskający olej).
- Następnie na górze układamy kiełbaski. Całość posypujemy listkami tymianku i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia.
- W międzyczasie nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.