
Składniki:
- 4 płaty łososia dzikiego (ma jaśniejszy kolor niż hodowlany)
- 350 g marchewki
- 200 g dyni
- 150 g korzenia pietruszki
- 50 g korzenia selera
- 1 duża szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 3 duże pomidory
- garść oliwek (opcjonalnie)
- olej
- sól, pieprz
- 250 ml wody
- koper lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Wlewamy na patelnię 3 łyżki oleju, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy przez 2–3 minuty mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny się jedynie delikatnie zeszklić.
- Warzywa korzenne oraz dynię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane dodajemy na patelnię. Całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut.
- W międzyczasie wrzątkiem polewamy pomidory, obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy. Dodajemy je na patelnię i dusimy sos przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.
- Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na parze.
- Podajemy rybę na ciepło lub zimno z sosem, oliwkami, ziołami i porcją warzyw.