Wigilijna ryba z warzywami

Polska kuchnia nie słynie z dietetycznych i lekkich dań. Co w momencie, kiedy do stołu wigilijnego zasiadają z nami najmłodsi? W trosce o ich delikatne brzuszki możemy zmodyfikować nieco dania i przygotować świąteczne potrawy w wersji light z dużą porcją warzyw.

Wigilijna ryba z warzywami

Składniki:

  •  4 płaty łososia dzikiego (ma jaśniejszy kolor niż hodowlany)
  • 350 g marchewki
  • 200 g dyni
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 1 duża szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże pomidory
  • garść oliwek (opcjonalnie)
  • olej
  •  sól, pieprz
  • 250 ml wody
  • koper lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Wlewamy na patelnię 3 łyżki oleju, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy przez 2–3 minuty mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny się jedynie delikatnie zeszklić.
  2. Warzywa korzenne oraz dynię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane dodajemy na patelnię. Całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut.
  3. W międzyczasie wrzątkiem polewamy pomidory, obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy. Dodajemy je na patelnię i dusimy sos przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.
  4. Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na parze.
  5. Podajemy rybę na ciepło lub zimno z sosem, oliwkami, ziołami i porcją warzyw.