Czosnek chilli w oleju OLE! to wyjątkowy produkt, który składa się z chrupiących ząbków czosnku, doprawionych mieszanką przypraw, w której dominuje ostre chilli. Intensywny smak i aromat nadadzą każdemu daniu pikanterii. Czosnek chilli w oleju OLE! jest gotowy do użytku od razu po otwarciu. Całość zamknięta jest w poręcznym słoiczku, dzięki czemu w łatwy i prosty sposób można dodać ostrości i smaku każdej potrawie. Produkt idealnie nada się jako dodatek do takich dań jak makarony, pizze, mięsa i sałatki.
Odkryj kulinarne inspiracje OLE!
Zapiekane grzanki z krewetkami i czosnkiem chilli w oleju OLE!
Składniki:
Krewetki:
- 225g krewetek białych blanszowanych
- 1 ząbek posiekanego Czosnku chilli w oleju OLE!
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka oleju z Czosnku chilli w oleju OLE!
- garść posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
- papryczka chili (opcjonalnie)
- 2 łyżki cytryny
- bagietka
- 4 pomidory (najlepiej malinowe)
- 2 ząbki czosnku chilli oleju w OLE!
- 1 łyżka oleju z czosnku chilli w oleju OLE!
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odsądzamy na sitku tak, aby pozbyć się soku. Na patelni rozpuszczamy olej chilli z łyżką oliwy. Wrzucamy posiekany czosnek i smażymy aż płyn odparuje.
- W tym czasie przygotowujemy krewetki.
- Jeśli są one w pancerzach, to delikatnie je zdejmujemy oraz usuwamy ciemne jelito.
- Myjemy w zimnej wodzie. Na tym etapie możemy usunąć ogonki, jeśli chcemy.
- Jeśli krewetki są mrożone, przed smażeniem musimy je rozmrozić w lodówce.
- Na patelni rozpuszczamy masło z olejem. Dorzucamy posiekany czosnek wraz z posiekaną papryczką chilli. Smażymy chwilę i dorzucamy krewetki. Dodajemy sok z cytryny.
- Całość smażymy ok. 2-3 min (krewetki muszą w konsystencji przypominać jędrne winogrono). Solimy, dodajemy posiekaną pietruszkę i odstawiamy.
Nasz sos pomidorowy powinien w tym czasie odparować i być gęsty. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną bazylię.
Bagietkę kroimy na grubsze kromki, układamy na blaszce i papierze do pieczenia i delikatnie polewamy niewielką ilością oliwy. Na każdą grzankę nakładamy po dużej łyżce sosu pomidorowego, czosnek OLE! oraz krewetkę.
Najlepiej smakuje na ciepło, ale możemy podawać też na zimno.