Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami

Zapiekanki makaronowe słyną z tego, że można je urozmaicać o różne dodatki. Plusem jest to, że gdy w naszej lodówce znajduje się wiele rzeczy, a termin ich przydatności dobiega końca, również możemy je dodać do przygotowywanego dania.

zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami

Zapiekanka makaronowa jest prostym i szybkim sposobem na przyrządzenie wyśmienitego dania. Łatwość w doborze składników pozwala na przygotowywanie posiłków, w których możesz wykorzystać sezonowe produkty. Tym razem będą to dynia i grzyby, ale w wersji suszonej.

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami

Składniki:

  • 100 gramów świeżych lub mrożonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki)
  • 200 gramów dyni bez skóry
  • 1 opakowanie Fix Zapiekanka makaronowa z szynką
  • 200 gramów makaronu (świderków)
  • 6 szalotek
  • pół łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 mililitrów śmietany 18%
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 200 gramów kiełbasy chorizo

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w gruba kostkę dynie. Całość smaż chwilę.
2. Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz fix wymieszany ze śmietaną i szklanką wody. Produkt nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki doskonale się połączą.
3. Składniki na patelni zagotuj, a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu posyp tartym serem.
4. Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową, a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak, aby ser mógł się zapiec.