Dynia to cenne źródło składników odżywczych, pozytywnie wpływających na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Ważne jednak, by w sklepie dokonać dobrego wyboru. Warto obejrzeć jej skórkę, która powinna być nieuszkodzona i twarda. Natomiast po postukaniu dojrzała dynia powinna wydać głuchy odgłos. Gdy już się na którąś zdecydujemy, dobrze przygotować z niej zaskakujące i pełne walorów zdrowotnych danie. Zupa krem czy puree to już klasyka. Pora na nutkę nowoczesności! Oto zapiekanka z tuńczykiem i dynią.
Tuńczyk i dynia to niecodzienne, ale przepyszne połączenie. Warto zaskoczyć domowników i przygotować niebanalną, jesienną zapiekankę pełną zdrowia.
Składniki:
- 300 g tuńczyka
- 400 g dyni
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- 125 g mozzarelli Mlekpol
- 200 g makaronu penne
- świeża natka pietruszki
Sos:
- 120 ml śmietanki Łaciatej 18%
- 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
- Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut.
- Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę ze startym żółtym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję, można podgrzać sos na małym ogniu.
- W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą.
- Pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy danie świeżą natką pietruszki.