Zapiekanka z tuńczykiem i dynią

Sezon na dynię zbliża się ku końcowi, warto więc wykorzystać ten ostatni czas w pełni. Być może zachwyci nas w duecie z... rybą!

Zapiekanka z tuńczykiem
Zapiekanka z tuńczykiem i dynią

Dynia to cenne źródło składników odżywczych, pozytywnie wpływających na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Ważne jednak, by w sklepie dokonać dobrego wyboru. Warto obejrzeć jej skórkę, która powinna być nieuszkodzona i twarda. Natomiast po postukaniu dojrzała dynia powinna wydać głuchy odgłos. Gdy już się na którąś zdecydujemy, dobrze przygotować z niej zaskakujące i pełne walorów zdrowotnych danie. Zupa krem czy puree to już klasyka. Pora na nutkę nowoczesności! Oto zapiekanka z tuńczykiem i dynią.
Tuńczyk i dynia to niecodzienne, ale przepyszne połączenie. Warto zaskoczyć domowników i przygotować niebanalną, jesienną zapiekankę pełną zdrowia.

Składniki:

  • 300 g tuńczyka
  • 400 g dyni
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 125 g mozzarelli Mlekpol
  • 200 g makaronu penne
  • świeża natka pietruszki

Sos: 

  • 120 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut.
  3. Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę ze startym żółtym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję, można podgrzać sos na małym ogniu.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą.
  5. Pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy danie świeżą natką pietruszki.