Zapiekanka z żółtym serem, to świetna pozycja, jeśli znudził nam się klasyczny obiad a, pomysłów brak. Do jej przygotowania potrzebujesz prostych, łatwo dostępnych składników, które prawdopodobnie masz już w lodówce. Jeśli chodzi o warzywa podane w przepisie, śmiało możesz je zamienić wedle uznania lub na takie, które akurat masz pod ręką. Spróbuj a, zapiekanka z żółtym serem zagości w twoim jadłospisie na stałe.
Składniki:
- ½ brokułu
- ½ kalafiora
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 średnia marchewka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 100 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 450 ml rosołu lub wywaru warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
- ½ pęczka świeżego koperku
- ½ pęczka świeżego szczypiorku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Zapiekanka z żółtym serem – sposób przygotowania:
- Brokuł i kalafior rozdzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku na 1 minutę, a następnie odcedzić.
- Fasolkę i marchewkę pokrojoną w cząstki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić.
- Tak przygotowane warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.
- W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zacznie się smażyć, zalać zimnym rosołem i mieszając doprowadzić do wrzenia.
- Następnie dodać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy do smaku.
- Na koniec dodać posiekany koperek, szczypiorek, wymieszać i wlać do wcześniej przygotowanych warzyw.
- Całość posypać starkowanym na grubym oczku serem.
- Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół i ułożyć na serze rozcięciem do góry.
- Tak przygotowaną zapiekankę zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez około 30 minut.
Zapiekanka z żółty serem jest gotowa do podania. Smacznego!