Zdrowe słodycze dla dzieci – co przygotować dziecku na deser?

Obecnie rodzice mniej chętnie podają słodycze swoim pociechom niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu.

Zdrowe słodycze dla dzieci – co przygotować dziecku na deser?

Dzieci jednak niezmiennie słodkości uwielbiają, a rodzice nie powinni im ich całkowicie zabraniać. Czy istnieją zdrowe słodycze? Okazuje się, że tak!

Zdrowe słodycze – czyli jakie?

Słodki smak dziecko poznaje już w łonie matki. Do diety malucha po pewnym czasie warto więc go wprowadzać. Zdrowe słodkości to przede wszystkim produkty naturalne. Owocowe przeciery i soki naturalnie tłoczone sprawdzają się tutaj doskonale. Łączenie owoców z samodzielnie zrobionym budyniem lub kisielem to też znakomity sposób na zdrowy deser. Jeśli chcemy dawać dziecku czekoladę to tylko taką z dużą zawartością miazgi kakaowej i raczej w ograniczonych ilościach – najwyżej jedną, dwie kostki. Jako słodkie przekąski doskonale sprawdzają się także suszone owoce, takie jak rodzynki, śliwki, żurawina, figi i daktyle oraz orzechy – szczególnie pistacje lub orzechy nerkowca. Oprócz dobrych kalorii znajdziemy w nich także witaminę A, wapń, magnez i fosfor. Ciasta nie są wcale wykluczone, pod warunkiem, że dodamy do nich mniejsza ilość cukru lub zastąpimy go miodem, cukrem brązowym lub ksylitolem.

Samodzielnie robione słodkości

Własnoręcznie zrobione czekoladki lub ciastka to nie tylko sposób na stuprocentową pewność, że dziecko je zdrowe produkty, ale także świetny pomysł na wspólne spędzanie czasu i dobrą zabawę z dzieckiem. Takie rodzinne gotowanie nie tylko zacieśnia więzi, ale ponadto uczy pociechę dobrych nawyków żywieniowych na dorosłe lata życia.

Trufle a las snickers to przepyszne słodkości, które z łatwością można zrobić razem w domu.

Składniki, jakie będą potrzebne to 100 g niesolonych orzeszków ziemnych, 2 łyżki masła orzechowego, 1 łyżka kakao, ¼ szklanki cukru, szczypta soli oraz 1/3 szklanki wody. Wszystkie składniki (oprócz wody) blendujemy na gładką masę, stopniowo dodając wodę, tak by uzyskać odpowiednią konsystencję. Z powstałej truflowej masy formujemy kuleczki, które możemy dodatkowo obtoczyć w zmielonych orzeszkach lub wiórkach kokosowych. Następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut. I gotowe!

Inny ciekawy przepis to pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem. Potrzebne składniki to jedno jabłko, 2/3 szklanki mleka, 1 szklanka płatków owsianych, 2-3 łyżki jogurtu, 3 łyżeczki cukru, jedno jajko oraz 1/3 łyżeczki cynamonu. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie talarki. Pozostałe składniki mieszamy, a uzyskaną masę przekładamy do foremek. Na wierzchu układamy plasterki jabłka. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Więcej przepisów na zdrowe słodkości na dzieci znaleźć można na stronie: https://uczymyjakslodzic.pl/10-pomyslow-na-zdrowe-slodycze/.

Jak widać, zdrowe słodycze to nie oksymoron, a rzeczywistość. Ponadto są proste do wykonania. Zachęcamy do eksperymentów i kreowania własnych wariacji na temat zdrowych słodkości.