Ładna pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi i imprezom na świeżym powietrzu.
Na grillu opiekamy niemal wszystko: począwszy od warzyw, poprzez ryby, na pysznych mięsach skończywszy. Warto zatem zaskoczyć przyjaciół niebanalnym smakiem mięsa marynowanego według własnego przepisu.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 100 ml wódki Extra żytniej
- Rozmaryn
- Zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Żeberka tniemy na małe porcje, w naczyniu mieszamy oliwę, sos sojowy, wódkę żytnią, rozmaryn, zioła prowansalskie.
- Następnie przekładamy do szklanego naczynia, zalewamy marynatą, odstawiamy na półtorej godziny do lodówki.
- Opiekamy na grillu do momentu zarumienienia się. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką warzywną.