Czekoladowe ciasto z truskawkami – idealna propozycja na lato

Rano możesz dodać je do śniadaniowej owsianki, w porze lunchu ciekawie wzbogacą sałatkę z kozim serem, a makaron z truskawkami to obiadowa klasyka, którą chyba każdy pamięta z dzieciństwa. Polskie, słodkie truskawki to także idealny składnik deserów. Dzisiaj proponujemy przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami i ciasteczkami.

ciasto
Czekoladowe ciasto z truskawkami – idealna propozycja na lato

Ciasto z truskawkami na czekoladowym spodzie będzie deserem, który umili czas nawet po najbardziej wyczerpującym dniu.

Składniki na biszkopt:

  • 50 gramów (3 sztuki) ciastek
  • 30 gramów mąki
  • 20 gramów kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 gramów cukru

Składniki na krem waniliowy:

  • 6 płatów białej żelatyny
  • 500 gramów jogurtu waniliowego
  • 80 gramów cukru
  • 200 gramów śmietany

Składniki na krem truskawkowy:

  • 6 płatów białej żelatyny
  • 500 gramów truskawek
  • 80 gramów cukru
  • 200 gramów śmietany

Dodatkowo:

  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 50 gramów śmietany

Przygotowanie:

  1. Pokruszone ciasteczka wymieszaj z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. W oddzielnej misce ubij trzepaczką jajka z cukrem i 2 łyżkami gorącej wody na jasną, kremową masę.
  3. Mieszankę mąki i ciastek połącz z ubitą masą, a następnie przełóż całość do zatrzaskowej formy (Ø 26 cm) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: 160 °C) i piecz przez ok. 20 min.
  5. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika pozostaw go do ostygnięcia.
  6. W między czasie posiekaj czekoladę i roztop ją w garnku (na małym ogniu) dodając 50 gramów śmietany.
  7. Następnie na wystudzony biszkopt nałóż łyżką czekoladową masę i odstaw do zastygnięcia.
  8. Pora na przygotowanie kremu waniliowego: Żelatynę namocz w zimnej wodzie, następnie lekko odciśnij i roztop w małym garnku na słabym ogniu.
  9. Dodaj do niej 2 łyżki jogurtu, zamieszaj, dodaj resztę i ponownie zamieszaj. Otrzymany krem odstaw na ok. 15 min. do wystygnięcia.
  10. Następnie ubij na sztywno śmietanę i dodaj do wystudzonego kremu.
  11. Czas na przygotowanie kremu truskawkowego: Podobnie jak poprzednio zacznij od namoczenia żelatyny. Następnie pokrój umyte truskawki w ćwiartki i za pomocą widelca rozetrzyj je na puree, dodając cukier.
  12. Lekko ogrzane 3 łyżki puree połącz z odciśniętą żelatyną, jednocześnie mieszając. Truskawkową masę studź przez ok. 15 min. Po tym czasie ubij na sztywno śmietanę i dodaj do kremu.
  13. Na środek biszkoptu nałóż ok. 1/5 kremu truskawkowego.
  14. Następnie dodaj na środek kremu truskawkowego ok. 1/5 kremu waniliowego.
  15. Powtarzaj czynność naprzemiennie tak długo, aż zużyjesz obydwa kremy, a na masie powstanie wzór strucli. Tort wstaw do lodówki na ok. 4 godziny, aby stężał.Jeśli nie zużyłaś wszystkich truskawek, możesz je również wykorzystać do udekorowania ciasta. Aby tort wyglądał jeszcze lepiej, dodaj pokruszone ciasteczka i listki mięty.