Ziołowe małże z pomidorami

Jednym z nieodłącznych elementów kuchni basenu Morza Śródziemnego są muszle. Spożywane w różnych postaciach, włącznie z wersją surową, stanowią podstawę wielu dań, uwielbianych na całym świecie. 

Ziołowe małże z pomidorami

Wykwintne muszle

Małże to przedstawiciele szerokiej grupy owoców morza, które na naszych stołach goszczą wyjątkowo często. Można je bez trudu kupić w każdym sklepie z asortymentem rybnym, a ich przyrządzenie nie stanowi większego kłopotu nawet dla początkującego kucharza.

Delikatność zamknięta w skorupce – tak można określić smak tych wyjątkowych morskich bezkręgowców. Są przygotowywane na różne sposoby, w zależności od posiadanego gatunku małży. Musicie pamiętać o bardzo istotnej rzeczy. Może się bowiem zdarzyć, że podczas gotowania nie wszystkie muszle się otworzą – te należy wyrzucić. To prosty sposób na sprawdzenie, czy małże są odpowiedniej świeżości. Przynosząc do domu muszle, warto poszukać ciekawych sposobów na ich podanie. Najczęściej gotowane są z warzywami, tworząc w garnku sos o wyjątkowym smaku i zapachu. Dobrze jest serwować danie bezpośrednio z naczynia, w którym je przygotowywaliśmy. To tradycja, kultywowana szczególnie w Hiszpanii i we Włoszech. Na kolację spróbujcie aromatycznych ziołowych małży z pomidorami.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 kg małży
  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 1 cebula
  • 400 g pomidorów pelatti
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 bagietka
  • pół pęczka szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj muszle małży.
  2. W dużym garnku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i wrzuć gałązkę tymianku. Następnie wlej rozdrobnione pomidory z zalewą.
  3. Pokrusz w palcach Przyprawę Mini w kostkach Czosnek Knorr i dopraw nią danie do smaku. Dodaj również pieprz. Gotuj sos przez chwilę na małym ogniu.
  4. Do gotującego się sosu wrzuć czyste muszle. Wszystko gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
  5. Masło wymieszaj w naczyniu z posiekaną pietruszką, solą i czosnkiem. Pokrój bagietkę na kanapeczki, a następnie posmaruj je przygotowanym masełkiem i zapiecz w piekarniku.
  6. Ugotowane małże przełóż na talerze i posyp je pokrojonym szczypiorkiem. Potrawę serwuj w towarzystwie chrupiących grzanek oraz sałaty.