Wykwintne muszle
Małże to przedstawiciele szerokiej grupy owoców morza, które na naszych stołach goszczą wyjątkowo często. Można je bez trudu kupić w każdym sklepie z asortymentem rybnym, a ich przyrządzenie nie stanowi większego kłopotu nawet dla początkującego kucharza.
Delikatność zamknięta w skorupce – tak można określić smak tych wyjątkowych morskich bezkręgowców. Są przygotowywane na różne sposoby, w zależności od posiadanego gatunku małży. Musicie pamiętać o bardzo istotnej rzeczy. Może się bowiem zdarzyć, że podczas gotowania nie wszystkie muszle się otworzą – te należy wyrzucić. To prosty sposób na sprawdzenie, czy małże są odpowiedniej świeżości. Przynosząc do domu muszle, warto poszukać ciekawych sposobów na ich podanie. Najczęściej gotowane są z warzywami, tworząc w garnku sos o wyjątkowym smaku i zapachu. Dobrze jest serwować danie bezpośrednio z naczynia, w którym je przygotowywaliśmy. To tradycja, kultywowana szczególnie w Hiszpanii i we Włoszech. Na kolację spróbujcie aromatycznych ziołowych małży z pomidorami.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 kg małży
- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
- 1 cebula
- 400 g pomidorów pelatti
- 1 gałązka tymianku
- 1 bagietka
- pół pęczka szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj muszle małży.
- W dużym garnku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i wrzuć gałązkę tymianku. Następnie wlej rozdrobnione pomidory z zalewą.
- Pokrusz w palcach Przyprawę Mini w kostkach Czosnek Knorr i dopraw nią danie do smaku. Dodaj również pieprz. Gotuj sos przez chwilę na małym ogniu.
- Do gotującego się sosu wrzuć czyste muszle. Wszystko gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
- Masło wymieszaj w naczyniu z posiekaną pietruszką, solą i czosnkiem. Pokrój bagietkę na kanapeczki, a następnie posmaruj je przygotowanym masełkiem i zapiecz w piekarniku.
- Ugotowane małże przełóż na talerze i posyp je pokrojonym szczypiorkiem. Potrawę serwuj w towarzystwie chrupiących grzanek oraz sałaty.