Wakacyjny jadłospis powinien być wypełniony produktami sezonowymi takimi jak fasolka szparagowa, sałata, szpinak, cukinia i pomidory. To również zdecydowanie czas panowania wszelkiego rodzaju sałatek. Świeże produkty pozwalają na wiele różnorodnych mixów. Nie bójmy łączyć się warzyw z owocami, bo potrafią tworzyć doskonałe kompozycje. Szczególną uwagę warto zwrócić na… kukurydzę! Poniżej prezentujemy przepis na pieczone kolby kukurydzy- idealne na letni obiad!
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 1 l mleka
- 2 łyżki miodu
- 6 kolb kukurydzy
- 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
- 1 opakowanie Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
- 3 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalnego
- 2 łyżki płatków śniadaniowych kukurydzianych
- 1 mały pęczek kolendry
- 3 łyżki sera parmezan
- 1 limonka
Sposób przygotowania:
- Mleko zagotuj razem z miodem w garnku.
- Włóż do niego kukurydzę obraną z liści i gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut.
- Wyjmij kukurydze i odstaw je do ostygnięcia. Gdy będą już chłodne, posmaruj je majonezem.
- Kolby posyp z wierzchu przyprawą do kurczaka, kminem, otartą skórką z limonki, pokruszonymi płatkami kukurydzy oraz startym parmezanem.
- Kukurydze wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 8 minut.
- Danie podawaj oprószone świeżą kolendrą.