Składniki:
- 250 g chałwy waniliowej
- 125 g mąki pszennej
- 15 g drobnego cukru
- 325 ml mleka
- 10 truskawek
- 10 borówek amerykańskich
- 3 plastry ananasa
- ½ szklanki cukru pudru
- 100 ml śmietany kremówki
- skórka starta z 1 cytryny
- 10 listków świeżej mięty
- 2 jajka
- olej
- sól
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz szczyptę soli
- Następnie cały czas mieszając dodajemy jajka, mleko oraz kremówkę
- Do gotowego ciasta dorzucamy startą skórkę z cytryny
- Patelnię smarujemy olejem i podgrzewamy, następnie smażymy cienkie naleśniki
- Na gotowego naleśnika skruszamy trochę chałwy, składamy go na pół i podgrzewamy na patelni przez około 40 sekund
- Następnie przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pokrojonymi owocami oraz liśćmi mięty
Smacznego!