Puszyste naleśniki z chałwą i owocami

Naleśniki z chałwą to smaczna propozycja na osłodzenie sobie diety za pomocą jednego z najstarszych smakołyków świata.

Naleśniki z chałwą i owocami

Składniki:

  • 250 g chałwy waniliowej
  • 125 g mąki pszennej
  • 15 g drobnego cukru
  • 325 ml mleka
  • 10 truskawek
  • 10 borówek amerykańskich
  • 3 plastry ananasa
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 10 listków świeżej mięty
  • 2 jajka
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz szczyptę soli
  2. Następnie cały czas mieszając dodajemy jajka, mleko oraz kremówkę
  3. Do gotowego ciasta dorzucamy startą skórkę z cytryny
  4. Patelnię smarujemy olejem i podgrzewamy, następnie smażymy cienkie naleśniki
  5. Na gotowego naleśnika skruszamy trochę chałwy, składamy go na pół i podgrzewamy na patelni przez około 40 sekund
  6. Następnie przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pokrojonymi owocami oraz liśćmi mięty

Smacznego!