Ta z ciecierzycy nie tylko na długo zaspokoi głód, ale również dostarczy naszemu organizmowi białka, wapnia, żelaza a także witaminy C.
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy marki Sandra
- Ziemniak
- Cebula
- 3 marchewki
- Masło klarowane do podsmażenia
- 1 l bulionu
- Łyżka oliwy
- Kurkuma, chili, wędzona słodka papryka
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Oliwę mieszamy z papryką wędzoną oraz chili. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i smarujemy mieszanką przypraw.
- Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut. W tym czasie kroimy warzywa i podsmażamy je na maśle.
- Dodajemy bulion i pieczoną ciecierzycę (część odłóżmy do dekoracji).
Gotujemy przez 15- 20 minut. - Po tym czasie blendujemy zupę na krem i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.
- Dodajemy odrobinę kurkumy. Przed podaniem dekorujemy pozostałą ciecierzycą.