Zupa krem z ciecierzycy

Jesienna, pożywna i rozgrzewająca zupa - krem. Jeśli przed nami intensywny dzień, warto przygotować sycącą zupę.

Ta z ciecierzycy nie tylko na długo zaspokoi głód, ale również dostarczy naszemu organizmowi białka, wapnia, żelaza a także witaminy C.

Składniki:

  •  2 puszki ciecierzycy marki Sandra
  • Ziemniak
  • Cebula
  • 3 marchewki
  • Masło klarowane do podsmażenia
  • 1 l bulionu
  • Łyżka oliwy
  • Kurkuma, chili, wędzona słodka papryka
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę mieszamy z papryką wędzoną oraz chili. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i smarujemy mieszanką przypraw.
  2. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut. W tym czasie kroimy warzywa i podsmażamy je na maśle.
  3. Dodajemy bulion i pieczoną ciecierzycę (część odłóżmy do dekoracji).
    Gotujemy przez 15- 20 minut.
  4. Po tym czasie blendujemy zupę na krem i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.
  5. Dodajemy odrobinę kurkumy. Przed podaniem dekorujemy pozostałą ciecierzycą.