Wiadomo już, że nie trzeba podejmować wielkiego wysiłku i robić wykwintnych potraw. Zamiast pieczonego w całości indyka, dużo lepiej jest przygotować poręczne przekąski, które można zjeść bez użycia sztućców i zasiadania do stołu. Koreczki i paszteciki królują podczas imprez większych, jak i tych mniejszych, w domowym zaciszu. Zainspirujcie się przepisem szefa kuchni Knorr na pikantne babeczki z batatów, które idealnie wpisują się w ten klimat.
Składniki na babeczki w wersji wytrawnej:
- 600 g batatów
- 2 łyżki Przyprawy do ziemniaków Knorr
- 1 łyżka Curry Knorr
- 2 cebule
- 1 czerwona papryczka chili
- 6 jajek
- 120 g sera cheddar
- 2 łyżki pestek z dyni
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Cebulę i bataty obierz ze skórki. Następnie pokrój je oraz ser na mniejsze kawałki. Do wszystkiego dodaj chili i przełóż do miksera.
- Wsyp Przyprawę do ziemniaków Knorr oraz Curry Knorr i rozdrobnij wszystkie składniki.
- Do zmiksowanej masy wbij jajka, wrzuć pestki dyni i wymieszaj ponownie w urządzeniu.
- Masę rozłóż do 12 foremek na muffinki. Piecz babeczki przez około 50 minut.
- Upieczone już babeczki z batatów wystaw i poczekaj chwilę przed wyjęciem ich z foremek. Smacznego!