Zupa – krem z soczewicy to doskonałą propozycja na zimowy obiad. Rozgrzewa, syci i jest smaczna.
Składniki:
- 20 dag czerwonej soczewicy
- 2 pomidory
- 2 bulionetki wołowe Knorr
- 500 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
- Posiekane czosnek i cebulę podsmaż w garnku.
- Następnie dodaj wodę i soczewicę.
- Zagotuj wywar, dopraw bulionetką Knorr, by uzyskać wyrazisty smak. Potem gotuj kolejne 20 minut, by soczewica zrobiła się miękka.
- Dodaj pomidory i gotuj następne 10 minut.
- Dodaj do zupy cukier i ocet. Zmiksuj, by powstał gładki krem. Udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.