Sałatka z kurkami z grillowanym oscypkiem i żurawiną

Na naszym grillu nie powinno oczywiście zabraknąć reprezentanta Polski, a więc pysznego i pachnącego – oscypka. Produkuje się go na bazie mleka owczego, z niewielkim dodatkiem mleka krowiego. Dzięki swojej twardej konsystencji sprawdzi się on doskonale w połączeniu np. z żurawiną albo grillowanymi warzywami.

oscypki

„Oscypek to ser, który również świetnie nada się na grilla. Należy pamiętać, by przygotowywać go powoli, na rozgrzanym żarze. Dzięki temu, że jest to ser wcześniej wędzony, po dodatkowym podpieczeniu na ruszcie nabierze wyrazistego smaku i głębokiego aromatu” – poleca Piotr Murawski.

Składniki:

  • sałata rzymska – 0.5 sztuk
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr – 1 opakowanie
  • kurki – 100 gramów
  • cebula – 0.5 sztuk
  • oscypek – 100 gramów
  • żurawina ze słoiczka – 1 łyżka
  • margaryna – 1 łyżka
  • olej – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozdziel liście sałaty i pokrój je na niewielkie kawałki. Następnie pokrój ser w plastry i usmaż go z obu stron na patelni grillowej.
  2. Wymieszaj Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr z oliwą, 3 łyżkami wody i żurawiną. Sos świetnie podkreśli smak gotowej sałatki.
  3. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na uprzednio rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do niej kurki i smaż razem przez chwilę.
  4. Rozłóż na półmisku sałatę, na niej grillowany ser i całość polej sosem. Kurki wyłóż na wierzch sałatki.