Chipsy z tortilli z guacamole

Idealna przekąska na do filmu, meczu czy spotkania z przyjaciółmi!

Fot. Chipsy z tortilli z salsą
Fot. Chipsy z tortilli z salsą

Awokado to jedyny tłusty owoc. Zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. To smaczniejszy i zdrowszy odpowiednik masła lub margaryny. Z pomidorami tworzy doskonały duet. Zawarte w awokado tłuszcze, ułatwiają wchłanianie, ważnego dla zdrowia, likopenu z pomidorów.

Składniki:

Chipsy z tortilli:

  • 2 pszenne tortille
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • opcjonalnie dowolne przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, pieprz, zioła, curry lub inne.

Sos:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały pomidor
  • 1 obrana mała czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 50 g serka topionego paprykowego
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Tortille pokroić na kawałki – trójkąty lub romby o szerokości kilku centymetrów, a następnie rozłożyć je na blasze tak, aby na siebie nie nachodziły.
  3. Przy pomocy pędzelka, kawałki tortilli posmarować cienką warstwą oliwy i opcjonalnie posypać przyprawami.
  4. Chipsy opiekać około 5-8 minut, aż do lekkiego zarumienienia (należy dość często sprawdzać ich stan opieczenia). Wyjąć blachę z piekarnika, chipsy lekko przestudzić.

Sos:

  1. Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę, wydłub miąższ przy pomocy łyżki stołowej, następnie przy pomocy widelca rozgnieć awokado na pastę.
  2. Pomidory i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado.
  3. Do guacamole wyciśnij sok z połówki cytryny, dopraw solą i pieprzem, wsyp łyżeczkę posiekanej natki pietruszki.
  4. W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj serek topiony, dopraw solą i pieprzem.
  5. Chipsy podawaj w miseczce razem z guacamole i serową salsą w małych miseczkach.