Awokado to jedyny tłusty owoc. Zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. To smaczniejszy i zdrowszy odpowiednik masła lub margaryny. Z pomidorami tworzy doskonały duet. Zawarte w awokado tłuszcze, ułatwiają wchłanianie, ważnego dla zdrowia, likopenu z pomidorów.
Składniki:
Chipsy z tortilli:
- 2 pszenne tortille
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- opcjonalnie dowolne przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, pieprz, zioła, curry lub inne.
Sos:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mały pomidor
- 1 obrana mała czerwona cebula
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 50 g serka topionego paprykowego
- świeża natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Tortille pokroić na kawałki – trójkąty lub romby o szerokości kilku centymetrów, a następnie rozłożyć je na blasze tak, aby na siebie nie nachodziły.
- Przy pomocy pędzelka, kawałki tortilli posmarować cienką warstwą oliwy i opcjonalnie posypać przyprawami.
- Chipsy opiekać około 5-8 minut, aż do lekkiego zarumienienia (należy dość często sprawdzać ich stan opieczenia). Wyjąć blachę z piekarnika, chipsy lekko przestudzić.
Sos:
- Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę, wydłub miąższ przy pomocy łyżki stołowej, następnie przy pomocy widelca rozgnieć awokado na pastę.
- Pomidory i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado.
- Do guacamole wyciśnij sok z połówki cytryny, dopraw solą i pieprzem, wsyp łyżeczkę posiekanej natki pietruszki.
- W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj serek topiony, dopraw solą i pieprzem.
- Chipsy podawaj w miseczce razem z guacamole i serową salsą w małych miseczkach.