Dania z tofu – przepisy i pomysły na vege obiad i przekąski

Zastanawiasz się, z czym jeść i jak przyrządzić tofu? Poznaj proste i smaczne przepisy na potrawy z tofu!

Dania z tofu – przepisy i pomysły na vege obiad i przekąski

Jak wykorzystać tofu w kuchni – 5 sprawdzonych przepisów

Tofu to wywodzący się z Chin produkt sojowy, który choć z mlekiem nie ma nic wspólnego nazywany bywa
twarogiem sojowy. Jest chętnie wykorzystywany przez wegetarian i wegan, ale podbija też serca
zagorzałych mięsożerców. Sprawdź, co można przyrządzić z tofu i jak zamienić ten uniwersalny
składnik w doskonałe słodkie i słone potrawy.

Tofu – co to jest i jak wykorzystać je w kuchni?

Tofu to białawy, gąbczasty „twaróg” sojowy, który powstaje z napoju sojowego. Napój ten
podgrzewa się do określonej temperatury, a następnie dodaje do niego substancje wiążące. Kolejny
etap to odsączanie gotowego tofu i formowanie go w charakterystyczne białe „bloki”, które dobrze
znamy ze sklepowych lodówek.
Delikatny, neutralny smak tofu sprawia, że może ono być bazą lub składnikiem wielu różnych dań,
zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki porowatej strukturze, tofu łatwo wchłania wszelkie
aromaty i smaki pochodzące z dodanych do niego przypraw. Można pokroić je w plastry, kostkę i
paski, rozdrobnić widelcem lub rozkruszyć w dłoniach, a dodając odrobinę wody lub napoju
roślinnego równie zmielić na gładką masę z użyciem blendera. Wszystkie te cechy sprawiają, że tofu
jest niezwykle uniwersalnym produktem, który znajduje uznanie zarówno wegan, jak i fleksitarian
oraz osób na tzw. tradycyjnej diecie.
Tofu nadaje się do smażenia, duszenia, gotowania i pieczenia. Sposób przygotowania pozwala
podkreślić smak przypraw wykorzystanych do dania z tofu oraz samego tofu – w zależności od
wybranego rodzaju obróbki, może on pozostać miękki lub pokryć się rumianą i delikatnie chrupiącą
„skórką”.
Wszystkie właściwości i zalety tofu znajdziesz w poradniku: Cała prawda o tofu.

Jak przyrządzić tofu – przepisy na smaczne dania z tofu

Przygotowując dania z tofu wcale nie musisz sięgać po wymyślne i skomplikowane przepisy. Na
początek wystarczy, że „twarogiem” sojowym zastąpisz mięso, jaja albo nabiał w klasycznych
recepturach, z których do tej pory korzystałeś w swojej kuchni. Jeśli jednak nie chcesz
eksperymentować na własną rękę i szukasz pomysłów na dania z tofu, to przygotowaliśmy dla Ciebie
kilka gotowych, sprawdzonych przepisów. Poniżej znajdziesz pomysły na smaczne, różnorodne i
nieoczywiste potrawy z tofu.

Kotlety z tofu – szybki obiad z tofu nie tylko dla wegan

Kotlety z tofu to proste danie, które udaje się absolutnie wszystkim i nie wymaga zbyt wiele pracy.
Jeśli nie możesz sobie pozwolić na czekanie, aż tofu nasiąknie marynatą, kup gotowe, marynowane
tofu, np. z tymiankiem albo sweet chilli.

Kotlety z tofu – szybki obiad z tofu nie tylko dla wegan

Składniki:

  •  kostka tofu naturalnego,
  •  3 łyżki sosu sojowego,
  •  ½ łyżeczki papryki wędzonej,
  •  ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  •  1 łyżeczka soku z cytryny,
  •  1 łyżeczka syropu klonowego,
  •  3-4 łyżki mąki (np. ryżowej, kukurydzianej, pszennej),
  •  olej rzepakowy do smażenia.

Tofu pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Możesz dodatkowo przeciąć je na pół, co ułatwi
marynowanie i panierowanie. W większej misce wymieszaj składniki marynaty: sos sojowy, obie
papryki, sok z cytryny i syrop klonowy. Włóż tofu do miski, dokładnie nasmaruj je marynatą i umieść
w lodówce na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Po tym czasie, zamarynowane tofu panieruj
w mące, mocno dociskając ją do „kotletów” i smaż na niewielkiej ilości oleju po 2-3 minuty z każdej
strony. Podawaj jako część obiadu, np. z ziemniaczanym puree i ogórkiem kiszonym lub z ulubionymi
warzywami na parze.

(Bez)rybna pasta kanapkowa z tofu

Ta doskonała pasta udowadnia, że tofu dobrze smakuje nie tylko na ciepło, ale też na zimno. W
zależności od dodatków, możemy stworzyć 2 doskonałe, kanapkowe warianty: o smaku wędzonej
makreli lub klasycznej makreli w pomidorach z puszki.

(Bez)rybna pasta kanapkowa z tofu

Składniki:

  •  kostka tofu wędzonego,
  •  3 duże łyżki majonezu wegańskiego,
  •  2-3 łyżeczki musztardy,
  •  2 łyżeczki sosu sojowego,
  •  1 arkusz wodorostów do sushi – nori,
  •  szczypta cukru,
  •  3 łyżki ciepłej wody,
  •  sól i pieprz do smaku.

Arkusz nori pokrusz i zalej wodą. Do kielicha blendera lub do miski wrzuć pokruszone tofu i wszystkie
pozostałe składniki. Z nori odlej wodę i również dodaj je do całości, a następnie rozdrobnij blenderem
kielichowym lub ręcznym na gładką masę. Jeśli chcesz uzyskać smak bliższy makreli w pomidorach,
dodaj jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżeczkę cukru. Pasta najlepiej smakuje na świeżym
chlebie z chrupiącą skórką, posypana siekaną cebulą lub szczypiorkiem.

Tofurnik, czyli kremowy sernik z tofu

Kremowy, słodki i mocno czekoladowy sernik z tofu, zwany też tofurnikiem, to prosty, ale jakże
smaczny deser, nie tylko dla wegan.

Tofurnik, czyli kremowy sernik z tofu

Składniki na spód:

  •  150 g wegańskich ciasteczek czekoladowych,
  •  2 łyżki kremu z orzeszków ziemnych,
  •  łyżka stałego oleju kokosowego.

Składniki masy tofurnikowej:

  •  2 kostki naturalnego tofu,
  •  2 tabliczki gorzkiej czekolady (w zależności od diety: wegańskiej lub zwykłej),
  •  250 ml napoju sojowego,
  • 120 g cukru,
  •  4 łyżki kakao,
  •  3 łyżeczki agaru (lub żelatyny, jeśli nie wykluczasz produktów pochodzenia zwierzęcego),
  •  sok z połówki cytryny.

Wszystkie składniki na spód zmiksuj w rozdrabniaczu, a gotową pasę ułóż na dnie blachy wyłożonej
papierem do pieczenia. Do miski lub kielicha blendera włóż wstępnie rozkruszone tofu i wlej sok z
cytryny. W niewielkim rondelku podgrzej napój sojowy i rozpuść w nim czekoladę. Następnie dodaj
cukier, kakao i żelatynę lub agar i mieszaj rózgą aż do połączenia się składników. Zestaw garnek z
kuchenki i ostudź trochę jego zawartość. Letnią masę przelej do pojemnika z tofu i dokładnie
zblenduj. Wylej gotowy krem na wcześniej przygotowany spód i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Gotowy tofurnik możesz ozdobić świeżymi owocami, wiórkami czekolady lub polewą z roztopionej
czekolady i mleczka kokosowego z puszki.

Wytrawne muffiny z tofu i warzywami

Proste i smaczne muffiny z tofu to dobra propozycja na piknik za miastem, drugie śniadanie do
pracy lub ciepłą, pełną warzyw kolację. Poniżej znajdziesz przepis odpowiedni dla wegetarian. Jeśli
zaliczasz się do zadeklarowanych roślinożerców, zamień żółty ser na wegańskie plastry, np. o smaku
goudy.

Wytrawne muffiny z tofu i warzywamibackground. Selective focus.

Składniki:

  •  kostka wędzonego tofu,
  •  1 marchewka,
  •  ½ cukinii,
  •  1 mała czerwona cebula,
  •  garść posiekanej natki pietruszki,
  •  50 g żółtego sera lub wegańskich plastrów,
  •  duża szczypta oregano,
  •  sól i pieprz do smaku,
  •  oliwa do smarowania foremek.

Na tarce zetrzyj marchewkę, cukinię i ser żółty. Tofu rozkrusz widelcem lub z pomocą blendera, a
cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozdrobnione składniki wrzuć do miski, dodaj natkę pietruszki,
oregano i dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie na jednolitą masę, a następnie przełóż ją do
silikonowych foremek na muffiny, posmarowanych wcześniej oliwą z oliwek. Ugnieć każdego muffina
i wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 180 o C. Piecz ok. 30 minut, aż wierzch muffinów zacznie
się rumienić. Jeśli lubisz smak zapiekanek, możesz pod koniec pieczenia posypać powierzchnię
każdego muffina odrobiną żółtego sera. Smacznego!

Słodkie, śniadaniowe placuszki z tofu

Placuszki z tofu to szybkie i pożywne śniadanie, które możesz podawać na wiele sposobów.
Sprawdzi się na leniwe, weekendowe poranki, podczas których chcesz celebrować każdy kęs, ale też
na dni, kiedy musisz w kilka minut przygotować śniadanie dla całej rodziny.

Słodkie, śniadaniowe placuszki z tofuraspberry’s and honey on a light background.

Składniki:

  •  kostka naturalnego tofu,
  •  szklanka mąki pełnoziarnistej,
  •  250 ml napoju sojowego (polecamy waniliowy),
  •  sok z połówki cytryny,
  •  2 łyżki cukru,
  •  1 łyżka oliwy,
  •  ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
  •  olej rzepakowy do smażenia.

Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Nakładaj ją na patelnię
łyżką, formując okrągłe placuszki i smaż je na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor. Podawaj
ciepłe, z domową konfiturą, syropem klonowym lub świeżymi owocami i jogurtem naturalnym (w
wersji wege z fermentowanym produktem na bazie owsa).