
Przedstawiamy batata w trzech odsłonach, każdy przepis inspirowany jest innym kierunkiem świata. Indie, Meksyk czy Grecja, który kraj zagości na Twoim stole?
12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.
Indie
Składniki:
- 80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
- puszka ciecierzycy
- ½ cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka soku z limonki
- pół szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka czerwonej papryki
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę.
- Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość.
- Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki.
- Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji.
- Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.
Meksyk
Składniki:
- 150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- dojrzały pomidor
- połowa czerwonej papryki
- mała cebula
- sok z połówki limonki
- łyżeczka płatków chilli
- 3 łyżki śmietany
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
- Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce.
- Dodać Finezję mix, kukurydzę i odsączoną fasolę.
- Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.
- Serwować ze śmietaną i list-kami kolendry.
Grecja
Składniki:
- 160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
- ser feta 80 g
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- pół szklanki szczypiorku
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- ząbek czosnku
- mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czo-snek i szpinak.
- Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty.
- Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy.
- Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”.
- Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.