Bataty na trzy sposoby

Batat przypomina skrzyżowanie ziemniaka z marchewką, a bogactwem mikroelementów i witamin nie ma sobie równych.

Bataty na trzy sposoby

Przedstawiamy batata w trzech odsłonach, każdy przepis inspirowany jest innym kierunkiem świata. Indie, Meksyk czy Grecja, który kraj zagości na Twoim stole?

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.

Indie

Składniki:

  • 80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
  • puszka ciecierzycy
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z limonki
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę.
  2. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość.
  3. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki.
  4. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.

Meksyk

Składniki:

  • 150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • dojrzały pomidor
  • połowa czerwonej papryki
  • mała cebula
  • sok z połówki limonki
  • łyżeczka płatków chilli
  • 3 łyżki śmietany
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce.
  2. Dodać Finezję mix, kukurydzę i odsączoną fasolę.
  3. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.
  5. Serwować ze śmietaną i list-kami kolendry.

Grecja

Składniki:

  • 160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
  • ser feta 80 g
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • pół szklanki szczypiorku
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ząbek czosnku
  • mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czo-snek i szpinak.
  2. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty.
  3. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy.
  4. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”.
  6. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.