Ciekawe dodatki, szybkie przygotowanie i wyśmienity efekt końcowy sprawią, że spaghetti z krewetkami będzie często gościło w menu każdego smakosza. Danie doskonale sprawdzi się w diecie osób unikających glutenu oraz wśród miłośników tradycyjnych potraw.
Składniki:
- 15 krewetek
- 3 łyżki masła
- Mała cebula
- Ząbek czosnku
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 pomidor bez skórki
- 150 ml wody, bulionu lub białego wina
- 1 łyżka sosu sojowego
- Parmezan do oprószenia
- 300g makaronu bezglutenowego 3 Pauly spaghetti
Sposób przygotowania:
- Krewetki gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3 minuty.
- Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek.
- Dodajemy bulion, sos sojowy, pokrojony w kostkę pomidor bez skórki oraz pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, mieszamy i dusimy przez ok 5 minut.
- Dodajemy krewetki i dusimy jeszcze kilka minut.
- Makaron bezglutenowy 3 Pauly gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i serwujemy wymieszany z przygotowanym sosem, oprószony parmezanem. Gotowe! smacznego!