Bezglutenowe spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Proste danie pełne smaku i świetnie prezentujące się na talerzu? Takie właśnie jest spaghetti z poniższego przepisu!

Bezglutenowe spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Ciekawe dodatki, szybkie przygotowanie i wyśmienity efekt końcowy sprawią, że spaghetti z krewetkami będzie często gościło w menu każdego smakosza. Danie doskonale sprawdzi się w diecie osób unikających glutenu oraz wśród miłośników tradycyjnych potraw.

Składniki:

  • 15 krewetek
  • 3 łyżki masła
  • Mała cebula
  • Ząbek czosnku
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidor bez skórki
  • 150 ml wody, bulionu lub białego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Parmezan do oprószenia
  • 300g makaronu bezglutenowego 3 Pauly spaghetti

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3 minuty.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek.
  3. Dodajemy bulion, sos sojowy, pokrojony w kostkę pomidor bez skórki oraz pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, mieszamy i dusimy przez ok 5 minut.
  4. Dodajemy krewetki i dusimy jeszcze kilka minut.
  5. Makaron bezglutenowy 3 Pauly gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i serwujemy wymieszany z przygotowanym sosem, oprószony parmezanem. Gotowe! smacznego!