
Składniki:
bliny:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
sos:
- 150 g świeżych pieczarek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 300 g Serka topionego z pieczarkami MSM Mońki
- 100 ml słodkiej śmietanki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Dodać jajko, posiekaną szalotkę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy do smaku.
- Całość wymieszać, podzielić na ok. 100 g porcje i uformować okrągłe placki.
- Każdy placek obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
- W celu przygotowania sosu, pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać serek topiony, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia.