Bożonarodzeniowy łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dla ryby zawsze znajdzie się miejsce na świątecznym stole. Nie musimy jednak wybierać karpia, swobodnie możemy postawić na inny, dobrze znany gatunek.

Bożonarodzeniowy łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Foto Orchidea Creative Group

My szczególnie polecamy łososia, który pokryty sosem na bazie świeżego szpinaku i suszonych pomidorów stworzy danie w iście świątecznej odsłonie.

Składniki:

  • 160 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 5 suszonych pomidorów + kilka do dekoracji
  • 3 filety z łososia
  • sól i pieprz
  • słodka papryka
  • 1 cytryna (3 łyżeczki soku + do dekoracji plasterki i starta skórka z cytryny)

Sposób przygotowania:

  1. Łososia opłukać, osuszyć, odciąć skórkę. Filety natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, skropić sokiem z cytryny.
  2. Po kilkunastu minutach ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do200°C.
  3. Wyjąć po ok. 15 minutach. W międzyczasie przygotować szpinak. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone.
  4. Odczekać chwilę, wsypać Szpinak młody marki Eisberg. Gdy straci objętość, dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem.
  5. Całość zagotować, do momentu aż śmietanka zgęstnieje. Wyjąć łososia z piekarnika i polać szpinakiem.
  6. Posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami i startą skórką z cytryny. Udekorować plastrami cytryny.