
Składniki
- 500 gram suchego pieczywa,
- 500 gram suszonych owoców lub orzechów – wybierz te, które lubisz
- najbardziej lub które właśnie masz w domu
- starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy,
- 1 łyżeczka przypraw piernikowych,
- 2 jajka,
- 600 mililitrów mleka, które pozostało z przygotowywania kremu z topinamburu,
- 150 gram cukru trzcinowego,
- 100 gram rozpuszczonego masła,
- Twoje ulubione lody
Sposób przygotowania
1. Do dużej miski włóż pokruszone suche pieczywo, suszone owoce i orzechy. Zalej to mlekiem pozostałym z kremu z topinamburu. Dodaj cukier i skórki z cytryny i pomarańczy. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, by chleb dobrze nasiąkł mlekiem.
2. Żaroodporne kokilki wysmaruj masłem i wypełnij powstałą mieszanką. Polej to rozpuszczonym masłem i oprósz cukrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez godzinę.
3. Lekko wystudzony pudding podawaj z ulubionymi lodami.