Brzoskwinie curry z grilla

Deser z grilla wydaje się dość abstrakcyjnym pomysłem? Wcale nie! Dzięki brzoskwiniom curry z grilla tegoroczna majówka będzie udana.

Brzoskwinie curry z grilla

Z majówkowej kolacji z rusztu żaden domownik nie wyjdzie głodny. Całkowicie usatysfakcjonowani będą zarówno mięsożercy, wegetarianie, jak i fani słodkości. Wystarczy skosztować pieczonych bananów z czekoladą i wiórkami kokosowymi – żaden łasuch nie odmówi sobie dokładki. Skorzystajcie z dobrej, grillowej passy, kładąc na ruszcie jabłka posypane cynamonem, gruszki, ananasy oraz brzoskwinie. Idealnym dodatkiem do takiej przekąski są drobno pokruszone orzechy – włoskie, laskowe, piniowe. Owoce z rusztu świetnie smakują solo, stając się interesującym urozmaiceniem menu, w którym zwykle dominują wytrawne smaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić je w sałatkach lub na talerzu obok mięsnych frykasów. Sprawdzą się jako jeden ze składników kuszących szaszłyków. Nabraliście ochoty na eksperymenty?

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka Przyprawy Czerwone Curry Knorr
  • 1 cytryna
  • 0,5 opakowania sera feta
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 5 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki syropu z owoców granatu lub daktyli (melasa)

Sposób przygotowania:

  1. Rozdziel brzoskwinie na pół, wyjmij ze środka pestki oraz skrop owoce olejem i posyp Przyprawą Czerwone Curry Knorr.
  2. Brzoskwinie grilluj z dwóch stron po około 2 minuty.
  3. Gotowe owoce połóż na talerzu. Posyp brzoskwinie rozdrobnionym serem feta, pokruszonymi orzechami, a następnie skrop sokiem z cytryny oraz syropem z owoców granatu lub daktyli. Danie podawaj z listkami mięty.