Spróbuj niezwykłej letniej przekąski – brzoskwinie curry z grilla! 🍑🔥 Połączenie soczystych brzoskwiń i aromatycznych przypraw zachwyci Twoje kubki smakowe. Idealne na piknik lub grillowe spotkanie z przyjaciółmi! Przekonaj się, jak pyszne mogą być owoce w nowej odsłonie. Smacznego!
Z majówkowej kolacji z rusztu żaden domownik nie wyjdzie głodny. Całkowicie usatysfakcjonowani będą zarówno mięsożercy, wegetarianie, jak i fani słodkości. Wystarczy skosztować pieczonych bananów z czekoladą i wiórkami kokosowymi – żaden łasuch nie odmówi sobie dokładki. Skorzystajcie z dobrej, grillowej passy, kładąc na ruszcie jabłka posypane cynamonem, gruszki, ananasy oraz brzoskwinie. Idealnym dodatkiem do takiej przekąski są drobno pokruszone orzechy – włoskie, laskowe, piniowe. Owoce z rusztu świetnie smakują solo, stając się interesującym urozmaiceniem menu, w którym zwykle dominują wytrawne smaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić je w sałatkach lub na talerzu obok mięsnych frykasów. Sprawdzą się jako jeden ze składników kuszących szaszłyków. Nabraliście ochoty na eksperymenty?
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka Przyprawy Czerwone Curry Knorr
- 1 cytryna
- 0,5 opakowania sera feta
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 5 listków świeżej mięty
- 2 łyżki syropu z owoców granatu lub daktyli (melasa)
Sposób przygotowania:
- Rozdziel brzoskwinie na pół, wyjmij ze środka pestki oraz skrop owoce olejem i posyp Przyprawą Czerwone Curry Knorr.
- Brzoskwinie grilluj z dwóch stron po około 2 minuty.
- Gotowe owoce połóż na talerzu. Posyp brzoskwinie rozdrobnionym serem feta, pokruszonymi orzechami, a następnie skrop sokiem z cytryny oraz syropem z owoców granatu lub daktyli. Danie podawaj z listkami mięty.