
Składniki
- herbatniki – 40 sztuk
- margaryna do pieczenia – 150 gramów
- mleko – 1,5 szklanki
- cukier – 150 gramów
- żółtka – 6 sztuk
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- mąka pszenna – 30 gramów
- starta skórka z 1 cytryny
- wiórki kokosowe – 50 gramów
- margaryna do pieczenia – 25 gramów
- cukier – 15 gramów
- czerwone porzeczki do dekoracji
Sposób przygotowania
- W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
- Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny.
- W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
- Pod koniec ubijania dodaj mąkę.
- Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
- Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
- Margarynę ubij mikserem na puch, dodając po łyżce wystudzony budyń.
- Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
- Na patelni rozpuść margarynę z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki, by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.