Buraczana sałatka z łososiem

Buraki wspomagają odporność, która w obecnym czasie jest ważniejsza niż zwykle. Przedstawiamy przepis na sałatkę, które te warzywa odgrywają główną rolę.

Czas przygotowania: 65 minut
Ilość osób: 2

Składniki:

  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g fileta z łososia wędzonego na zimno
  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
  • 1 burak
  • 2 pomarańcze
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 300 g młodych liści szpinaku

Sposób przygotowania:

  1. Buraka owiń folią aluminiową. Zapiekaj warzywo w 200 stopniach przez około 45 minut, aż do miękkości. Po ostygnięciu, obierz oraz pokrój buraka w cząstki.
  2. Pokrój koper włoski na półplastrszpiy. Obierz pomarańcze, a następnie wykrój z owoców segmenty. Łososia pokrój w cienkie pasy. Upraż orzechy laskowe na patelni, po czym drobno je pokrusz. Porwij ser pleśniowy na niewielkie kawałki.
  3. W dużej misce połącz ze sobą: Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz łyżkę soku z cytryny.
  4. Do tak przygotowanego sosu wrzuć cząstki buraka, plastry łososia, koper i kawałki pomarańczy. Całość starannie wymieszaj. Liście świeżego szpinaku rozłóż na dużym płaskim talerzu. Następnie nałóż na nie sałatkę. Na koniec udekoruj danie orzechami oraz serem pleśniowym.