Czas przygotowania: 65 minut
Ilość osób: 2
Składniki:
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
- 1 cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g fileta z łososia wędzonego na zimno
- 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
- 1 burak
- 2 pomarańcze
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 300 g młodych liści szpinaku
Sposób przygotowania:
- Buraka owiń folią aluminiową. Zapiekaj warzywo w 200 stopniach przez około 45 minut, aż do miękkości. Po ostygnięciu, obierz oraz pokrój buraka w cząstki.
- Pokrój koper włoski na półplastrszpiy. Obierz pomarańcze, a następnie wykrój z owoców segmenty. Łososia pokrój w cienkie pasy. Upraż orzechy laskowe na patelni, po czym drobno je pokrusz. Porwij ser pleśniowy na niewielkie kawałki.
- W dużej misce połącz ze sobą: Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz łyżkę soku z cytryny.
- Do tak przygotowanego sosu wrzuć cząstki buraka, plastry łososia, koper i kawałki pomarańczy. Całość starannie wymieszaj. Liście świeżego szpinaku rozłóż na dużym płaskim talerzu. Następnie nałóż na nie sałatkę. Na koniec udekoruj danie orzechami oraz serem pleśniowym.