Czas przygotowania: 65 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 3 buraki
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 200 g kremowego sera koziego
- 200 g mrożonych truskawek
- 4 świeże truskawki do dekoracji
- 2 łyżki Przyprawy Włoskiej grubo mielonej Knorr
- 1 kostka Bulionu warzywnego Knorr
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
- 4 ziarenka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
- 3 ziarenka Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
- ½ bagietki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 l wody
Sposób przygotowania:
- Zawiń buraki w folę aluminiową i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Następnie odstaw buraki do wystudzenia. Gdy warzywa będą już chłodne, obierz je i pokrój w kostkę.
- Obierz ziemniaki oraz cebulę.
- Świeże truskawki przekrój na pół.
- Bagietkę pokrój pod skosem na cienkie kromki. Następnie upiecz je w piekarniku.
- Migdały upraż.
- Zeszklij cebulę na trzech łyżkach oliwy z oliwek.
- Do całości wrzuć czosnek oraz dodaj ziemniaki.
- Wszystko zalej wodą. Wrzuć Bulion warzywny oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj do miękkości ziemniaków.
- Następnie dodaj buraki, ¾ sera koziego, rozmrożone truskawki oraz łyżkę Przyprawy Włoskiej grubo mielonej.
- Wszystkie składniki przełóż do kielicha miksera i starannie zmiksuj. Przecedź zupę przez sito z drobnymi oczkami.
- Pozostałą łyżkę Przyprawy Włoskiej grubo mielonej połącz z oliwą z oliwek. Krem udekoruj pokruszonym serkiem na wierzchu, płatkami migdałów oraz połówkami świeżej truskawki.
- Na koniec skrop zupę oliwą z przyprawą i serwuj z grzankami.