Buraczany krem z truskawkami i serem

Macie w planach obiad mięsny czy wegetariański? Grunt, by wyglądał szałowo! Zacznijcie od przystawki o wyjątkowym wdzięku.

Buraczany krem z truskawkami i serem

Czas przygotowania: 65 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 3 buraki
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 200 g kremowego sera koziego
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 4 świeże truskawki do dekoracji
  • 2 łyżki Przyprawy Włoskiej grubo mielonej Knorr
  • 1 kostka Bulionu warzywnego Knorr
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
  • 4 ziarenka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
  • 3 ziarenka Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
  • ½ bagietki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Zawiń buraki w folę aluminiową i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  2. Następnie odstaw buraki do wystudzenia. Gdy warzywa będą już chłodne, obierz je i pokrój w kostkę.
  3. Obierz ziemniaki oraz cebulę.
  4. Świeże truskawki przekrój na pół.
  5. Bagietkę pokrój pod skosem na cienkie kromki. Następnie upiecz je w piekarniku.
  6. Migdały upraż.
  7. Zeszklij cebulę na trzech łyżkach oliwy z oliwek.
  8. Do całości wrzuć czosnek oraz dodaj ziemniaki.
  9. Wszystko zalej wodą. Wrzuć Bulion warzywny oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  10. Następnie dodaj buraki, ¾ sera koziego, rozmrożone truskawki oraz łyżkę Przyprawy Włoskiej grubo mielonej.
  11. Wszystkie składniki przełóż do kielicha miksera i starannie zmiksuj. Przecedź zupę przez sito z drobnymi oczkami.
  12. Pozostałą łyżkę Przyprawy Włoskiej grubo mielonej połącz z oliwą z oliwek. Krem udekoruj pokruszonym serkiem na wierzchu, płatkami migdałów oraz połówkami świeżej truskawki.
  13. Na koniec skrop zupę oliwą z przyprawą i serwuj z grzankami.