
Węgierska zupa z miasta Szeged
Składniki:
- 200 g kiszonej kapusty
- 200 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- opakowanie Węgierskiej zupy gulaszowej Knorr
- 800 ml wody
- 2 cebule
- 100 g słoniny
- łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w centymetrowej wielkości kostkę, a cebulę i słoninę w drobną kosteczkę. Słoninę smaż w garnku. Pod koniec dodaj pokrojoną cebulę, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Wszystko razem smaż około 5 minut. Dodaj mięso, a po chwili zupę Knorr i kiszoną kapustę. Całość zalej 800 ml zimnej wody. Zupę gotuj, aż mięso będzie zupełnie miękkie, czyli około 30 minut. Podawaj z gęstą śmietaną i majerankiem.