
Składniki:
- Puszka ciecierzycy (lub 2/3 szklanki ciecierzycy suchej)
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2-4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka kminku
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę z puszki odsącz z wody (suchą pozostaw wcześniej do namoczenia na 8 godzin w wodzie).
- Wymieszaj ciecierzycę z wodą, jajkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, naturalnie warzonym ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami.
- Rozgnieć widelcem na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i przy użyciu łyżki formuj burgery, smaż z każdej strony na złoty brąz.