Burger z ciecierzycy

Cieciorka, czyli ciecierzyca to inaczej groch włoski, która trafiła do Europy z Bliskiego Wschodu.

Burger z ciecierzycy

Składniki:

  • Puszka ciecierzycy (lub 2/3 szklanki ciecierzycy suchej)
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka kminku
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę z puszki odsącz z wody (suchą pozostaw wcześniej do namoczenia na 8 godzin w wodzie).
  2. Wymieszaj ciecierzycę z wodą, jajkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, naturalnie warzonym ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami.
  3. Rozgnieć widelcem na jednolitą masę.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i przy użyciu łyżki formuj burgery, smaż z każdej strony na złoty brąz.